Egymásba kapaszkodó nemzedékek

Itt élhető meg önmagunk odaajándékozása is a házastársi szeretetben, amely összekapcsolja a férfit és a nőt. Itt tapasztalható meg a szeretet termékenysége, és itt teljesedik ki az élet az egymásba kapcsolódó nemzedékekben. A családban fedezi fel az ember, hogy képes mély kapcsolatot kialakítani másokkal. Itt válik élménnyé számunkra, hogy a szeretetre kaptunk meghívást, s itt tanuljuk meg elfogadni mások szeretetét, és odaajándékozni magunkat.

„A házasság kiindulópontja és célja a család” – idézte Norbert atya Bíró László püspök gondolatát. Nem elég a családért élni, és egymás mellett élni, sokkal inkább a családdal, a családban kell élni. Sok házasság tragédiájához vezet az, hogy a házaspár túlságosan intenzíven él a családért, és közben elfeledkeznek egymásról. Ami egészséges egységben tartja a házasságot, az a kölcsönös tiszteleten és szereteten alapuló kommunikáció, a konfliktusok helyes kezelése és az imádság. A jó házasság nem elnyomja az ént, hanem kibontakoztatja, az egyén ajándékká és megajándékozottá is válik a kapcsolatban – hangsúlyozta a lelkész.


Nem helyes folyton a nehézségeket emlegetni, és a házasságkötések csökkenő számát, illetve a gyermekvállalási kedv visszaesését mutató statisztikai adatokkal riogatni a fiatalokat. Inkább arra van szükség, hogy kiemeljük az értékeket, felhívjuk a figyelmet a szépen megélt és jól működő házasságokra. Bátorítani, bízni és biztatni – ez segíti leginkább a házasság előtt állókat.

Az esküvők, valamint az ezüst- és aranylakodalmak nem pusztán látványos, nagy családi ünnepek. Ezek az alkalmak ikonok, a hűségben megélt szeretet megnyilvánulásai, amelyek üzenetet hordoznak arról, hogy van jövője a házasságnak és a családnak. Ezeken az ünnepeken Isten sugárzik a családból, ő kacag a gyermekekből.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .