Egyiptomi egyetem magyar támogatással

Anba Ermia augusztus 19-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől átvette a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést, majd a püspök a kopt egyház ajándékait adta át a magyar kormány képviselőinek. Anba Ermia, a Kopt Ortodox Kulturális Központ elnöke és Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora ezután zártkörű megbeszélést folytatott a két intézmény közötti együttműködésről, mely a magyar külügyminisztérium támogatásával valósul meg, és része Magyarország és a közel-keleti államok többszintű együttműködésének.

Kairóban a kopt egyház kezdeményezésére új egyetemet hoznak létre, amelynek elindulásában a PPKE nyújt segítséget. Szuromi Szabolcs rektor elmondta, hogy a katolikus egyetem támogatásával villamosmérnöki, informatikai, valamint humán területeket érintő képzéseket indítanak Egyiptomban, amelyek idővel egyetemi szakokká alakulnak majd. A PPKE öt éven át szakmai felügyeletet is végez az intézményben, biztosítva az akkreditációs kritériumoknak megfelelő működést, valamint segítséget ajánlott fel az infrastrukturális háttér kidolgozásában is.


Anba Ermia püspök kiemelte: különösen fontos, hogy éppen Szent István király, Magyarország védőszentjének ünnepére hívták meg, hiszen az együttműködés alapvető célkitűzése, hogy megőrizzük a közös kulturális, keresztény értékeket, mely kapocs a két nép között. Számos konkrét lépést tettek már az egyiptomi egyetem megalapítása felé. Az együttműködés folytatásaként ősszel Szuromi Szabolcs rektor látogat majd el Kairóba.

A kopt püspök magyarországi útja zárásaként részt vett az augusztus 20-i ünnepi szentmisén a Szent István-bazilikában és a Szent Jobb-körmeneten.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .