Egyházjogi szempontok

 

Az egyházon belül a pápának nincsen elöljárója, sőt, egyházi kérdésben a világi hatalom sem jogosult őt korlátozni. Ebből egyrészt az következik, hogy törvényes megválasztása után hivatalát annak elfogadásával nyeri el, és nem szorul arra, hogy bárki megerősítse, másrészt lemondása esetén szintén nincs olyan magasabb hatóság, amelynek el kellene fogadnia döntését. Így a pápai lemondó nyilatkozatban szereplő időpont olyan tényközlés, amelyet senki sem jogosult vitatni. Az a szék, amelyet XVI. Benedek pápa 2013. február 28-a estéjével megüresedettnek nyilvánított, csak az új pápa megválasztásával válik majd újra betöltötté. Ezért nem áll fenn annak a veszélye, hogy egyidejűleg két személy töltse be a római pápa legfőbb egyházi hivatalát.


 

A pápaválasztó bíborosoknak a széküresedés beálltától számított tizenöt napon belül kell megérkezniük Rómába. A Szent Péter-bazilikában elmondott ünnepi szentmise után az Apostoli Palota Szent Pál-kápolnájába, majd a konklávé helyszínére, a Sixtus-kápolnába vonulnak, ahol egyenként esküt tesznek. A konklávé ülésezésének teljes ideje alatt semminemű információáramlás nem történhet a külvilág és a választók között.

A hatályos konstitúció szerint az tekintendő megválasztottnak, aki a szavazatok kétharmadát kapta. Amennyiben három egymást követő szavazás is sikertelenül végződne, úgy azt legfeljebb egy napra fel lehet függeszteni. Ez lehetőséget jelent a pápaválasztók számára az elmélkedésre és az imádságra. A megszakítás után a szavazás folytatásakor továbbra is érvényben marad a szabály: kétharmados többség szükséges a pápa megválasztásához.

Amikor a választás érvényesen lezárult, a megválasztott személy a legidősebb pápaválasztó bíboros előtt – a bíborosi kollégium titkára és a pápai szertartásmester jelenlétében – válaszol arra a kérdésre, hogy elfogadja-e megválasztását, igenlő válasz esetében pedig arra is, hogy milyen nevet vesz fel. Ha felszentelt püspököt választott a testület, úgy a pápa megválasztásának tényét és nevét rögtön bejelentik a Szent Péter-bazilika erkélyéről, és az új pápa megadja első Urbi et Orbi áldását.

A szerző a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .