Egyház és tudomány

Az egyház nem tekintette feladatának, hogy gazdaságtudománnyal foglalkozzék. A gazdasági témák többnyire erkölcsi vonatkozásban merültek fel, és mindig az volt a kérdés, hogy mikor felel meg az emberi cselekvés a teremtő és megváltó Isten akaratának – mondta Erdő Péter bíboros, aki előadásában a méltóság, a szabadság és a közjó kérdését, a bűn struktúráját és drámáját, valamint a ma emberét érő kihívásokat érintette.

Szuromi Szabolcs Anzelm, a PPKE rektora az egyházi tized jogállásának fejlődéséről, eszmei hátteréről, a hadi tizedről és a temetési tizedről beszélt, megemlítve a vonatkozó zsinati, pápai deklarációkat is.


Az egyházi intézmények és a Corvinus egyetem jogelődei közötti kapcsolat régi múltra tekint vissza. Ezt hivatott megerősíteni az a stratégiai együttműködési megállapodás, amely 2012. november 28-án jött létre a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem között a magyarországi gazdaság- és társadalomtudományi képzés és kutatás megújítására. A két felsőoktatási intézmény stratégiai partnerségi viszony kialakítására törekszik, amelynek célja, hogy érvényesítse a kiválóság minőségi követelményeit a gazdaság-, a társadalom- és a pedagógiatudományok területén.

A február közepén megtartott rendezvény vendégei voltak többek között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánjai, Fodor György és Kuminetz Géza.

A látogatás emlékére a Corvinus egyetem rektora, Rostoványi Zsolt Ezüst Corvina kitüntetést, az intézmény egyik legrangosabb elismerését adta át a két előadónak, Erdő Péternek és Szuromi Szabolcs Anzelmnek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .