Egyeztettek a három történelmi keresztény egyház vezetői

Az egyeztetés résztvevői fontosnak tartják a gyermekvállalási kedv ösztönzését, a családok anyagi biztonságának megerősítését és a családi élet megbecsülésére irányuló igyekezetet. A társadalom alapegysége a család; a keresztény meggyőződés szerint az emberi élet teljességét családban lehet megélni – hangsúlyozták az egyházi vezetők.
Erdő Péter bíboros, prímás beszámolt a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezéséről, és meghívta a keresztény testvéregyházak képviselőit a szeptemberi rendezvényre. Az eucharisztikus évhez kapcsolódva a Magyarországi Református Egyház konferenciát szervez az úrvacsora teológiai kérdéseiről, míg a Magyarországi Evangélikus Egyház 2020-ra meghirdeti az úrvacsora évét – ez utóbbit Fabiny Tamás püspök jelentette be.
A történelmi egyházak képviselői hangsúlyozták a cigánypasztoráció fontosságát a magyar társadalomban. Megállapították, hogy az egyházi fenntartásban működő roma szakkollégiumok eredményesen működnek, az intézményekből kikerülő diákok keresettek a munkaerőpiacon.
Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke meghívta az egyházak jelen lévő képviselőit a május 17-i debreceni zsinatra, amelyen nemcsak a Kárpát-medence, hanem a világ magyar reformátusságának vezetői is jelen lesznek. „Örömmel vesszük, hogy a római katolikus és az evangélikus egyházak vezetői elfogadták a meghívást, május 18-án, a magyar református egység napján is együtt ünnepelnek a reformátusokkal” – fogalmazott.
Az ülésen jelen voltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsának képviselői: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András püspök, az MKPK elnöke, Ternyák Csaba érsek, Udvardy György püspök és Tóth Tamás, az MKPK titkára.
A Magyarországi Református Egyházat (MRE) Bogárdi Szabó István püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke, Fekete Károly és Steinbach József püspökök, Pásztor Dániel lelkészi főjegyző és Gér András zsinati tanácsos képviselte a tanácskozáson.
A Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében Fabiny Tamás elnök püspök, Kondor Péter és Szemerei János püspökök, valamint Krámer György országos irodaigazgató volt jelen az egyeztetésen.

Forrás és fotó: Magyarországi Református Egyház Kommunikációs Szolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .