Egy emberi család, egy igazi otthon

A közgyűlés pápai szentmisével kezdődött, a Szent Péter-bazilikában. Ferenc pápa arról beszélt homíliájában, hogy a Nemzetközi Karitász munkatársai küldetésük során mindig építsék be mindennapjaikba a meghallgatás alázatát, az együttlét karizmáját és a lemondás bátorságát. Kifejtette, hogy akkor lehetünk egy szabad és felszabadító Egyház tagjai, ha önös érdekeinkkel szemben is tudjuk szeretni a másik embert.
A következő öt nap során prezentációk, csoportos egyeztetések és javaslatok, stratégiák kidolgozása és szavazások kísérték a közgyűlés programját. A résztvevők tárgyaltak az életmentő ellátásokról, a szegények hangjának felerősítéséről, az integrált emberi fejlődés előmozdításáról és a karitászszövetség elmélyítéséről. Az eseményen szavaztak a Nemzetközi Karitász szabályzatát érintő különböző változásokról, köztük az új négyéves stratégia elfogadásáról és a szervezet vezetőiről. Luis Antonio Tagle bíborost újabb négy évre megválasztották a szervezet elnökének, valamint új főtitkárt is választottak: Aloysius Johnt, a Nemzetközi Karitász eddigi intézményfejlesztési és kapacitásépítési vezetőjét.
Ferenc pápa külön audiencián is fogadta a résztvevőket a Vatikánban. Beszédében arra buzdította a karitász képviselőit, hogy a szeretetszolgálat végzése közben mindig figyeljenek oda az egyes emberre, ne csupán logisztikai szempont vezesse őket, hiszen a karitász küldetése az Egyház keretén belül valósul meg és Krisztusban él. Hangsúlyozta, hogy a karitatív tevékenységben az egész embert kell látni mint Isten gyermekét. A szegények mindenekelőtt személyek, akiknek arcában föl kell fedezni Krisztust. Kötelességünk elérni és segíteni őket a legtávolabbi perifériákon is. Az egész embert érintő és mindenkire vonatkozó fejlődésre van szükség, melyben a személy tevékeny főszereplője saját fejlődésének. Beszélt a szeretetközösség megélésének fontosságáról is, amelynek a Jézus Krisztussal való találkozásból kell fakadnia.
Zagyva Richárd, a magyar Katolikus Karitász igazgatóhelyettese elmondta: „Nagy eseménye ez a Nemzetközi Karitásznak, ahol a karitászhálózat tagjai közösen dönthetnek a következő négy év stratégiájáról. A közgyűlési jelleg mellett fontos, hogy ilyenkor találkozhatunk egymással a világ minden pontjáról, és megoszthatjuk tapasztalatainkat, ötleteinket. Közös munkacsoportban voltam például a japán, a zambiai, a thaiföldi, a szamoai és az egyesült államokbeli karitászvezetőkkel. Nagy élmény volt a személyes találkozás a pápával, aki nem egyszerű beszédet intézett hozzánk, hanem üzent nekünk. Üzenetét tovább kell adnunk közösségeinkben, hogy a karitász minden szintjén meg tudjuk valósítani a Jézus által kívánt szeretetszolgálatot.”
A közgyűlés résztvevői zárónyilatkozatot adtak ki, kifejezve elkötelezettségüket egy olyan világ építése mellett, ahol Isten a szeretet, az igaz­ságosság és a béke, ahol a szolidaritás mindenkire vonatkozik, ahol nincsenek visszaélések, senkit nem használnak ki, ahol minden ember méltósággal él, és ahol a teremtett világot közös otthonunkként ápoljuk.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .