Ahol a Lélek jelen van

Veres András püspök Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök és számos pap koncelebrálásával mutatta be a szombati szentmisét, amelynek keretében Vig Rita Mária testvér örökfogadalmat tett, Svajcsik Zsófia Sára és Jobbágy Borbála pedig egy évre megújította fogadalmát.
Homíliájában Veres András a fogadalmak és a Szentlélek kapcsolatáról beszélt, hangsúlyozva, hogy Isten meghívó szeretete olyan titok, amit csak az képes megérteni, aki maga is megtapasztalta már a szeretetet. Egy ember iránti szeretetünk annál inkább növekszik, minél jobban megismerjük az illetőt. Isten esetében más a helyzet. Minél jobban szeretjük Istent, annál inkább megismerjük őt. Ha megnyílunk a Szentlélekre, a Szeretet Lelkének befogadása segít megtapasztalni Isten meghívó szeretetét. A Lélek iránti nyitottság tesz képessé a válaszadásra és az örökre szóló hűségre – mondta a püspök.
Pünkösdvasárnap a testvérek a Michael August Blume SVD érsek, apostoli nuncius által a Szociális Testvérek Társasága anyaházában bemutatott szentmisén adtak hálát a 25, 40 és 60 évvel ezelőtt fogadalmat tett testvérek életéért és Isten hűségéért. A nuncius úgy fogalmazott, a négy jubiláns testvér együtt 150 évet képvisel a megszentelt életből.
Közülük a 97 éves, gyémántfogadalmas Szalay Sarolta testvér volt leginkább kitéve a történelem viharainak. Életében megtapasztalhatta azt, amiről a nuncius a homíliájában így beszélt: „A megszentelt élet csodálatos, látható módja annak, ahogyan a Szentlélek folyamatosan munkálkodva egyre mélyebbre vezet be embereket Krisztus misztériumába a fogadalmak által.”
Sarolta testvér, sokak Sári nénije 71 évvel ezelőtt, Szombathelyen lépett be a társaságba, de betegsége, a szerzetesrendek feloszlatása, majd családi körülményei miatt háromszor kellett újrakezdenie a noviciátust. Harmadszor, 1953-ban már illegalitásban, a börtön árnyékában. Ágyrajáróként, napi tizenkét óra munka mellett boldogan adott oda mindent, hogy az őt szerető Isten hívását követhesse. Így fogalmaz: „ma is megtalálják az emberek és a dolgok”, és ő nagyon hálás, hogy segíthet.
A testvérek számára pünkösdi útravalót adott a Szentatya követének szentbeszéde: „Ahol a Lélek jelen van, ott életek változnak meg, az evangélium tanúi tűnnek fel, Isten gyermekeinek öröme a dicséret örökkévaló himnuszává válik, és a világ hiábavaló és minket szétszóró dolgai többé nem fontosak. (…) Hálaadással, bátorsággal és örömmel indultok most tovább a kapott hivatáshoz való egyre mélyülő hűség útján, abban a bizonyosságban, hogy az Úr veletek lesz, és Isten az őt szeretőknek mindent a javára fordít.”

Forrás és fotó: Szociális Testvérek Társasága

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .