Egri platán az év fája

Szavazni interneten lehetett. A díjátadó a Brüsszeli Zöld Hét nemzetközi konferencia keretében lesz. A második helyen a lengyelországi Kozy platánfája végzett, a harmadik egy kocsányos tölgy lett az írországi Tullamore-ból.

A szájhagyomány szerint az egri vár török ostroma alatt, 1552-ben Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír ennek a fának az árnyékából irányította a török sereget. A levéltári adatok azonban arról árulkodnak, hogy a platánt mintegy kétszázötven éve ültették. Ezért a hozzá fűződő legendának nincs valóságalapja, hacsak nem állt a helyén egy másik is, ötszáz évvel ezelőtt.

Az öreg fa fejlődését segíti a fürdő területén kialakult mikroklíma. A közeli termálvizes medencékből meleg levegőt kap, emellett védett a város káros hatásaitól. Előrehaladott kora ellenére is jó egészségnek örvend.

Tavaly is magyar győzelem született a fák versenyén: akkor a Somogy megyei Felsőmocsolád négyszáz éves hársfája lett az első.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .