Egészségügyi ellátás és jó szó

Az utóbbi években a Kárpát-medence területén segítenek, olyan vidékeken, amelyek lakói számára elérhetetlen az orvos. Határainkon túl Székelyföldön, a moldvai csángók körében, Kárpátalján végeznek szűrővizsgálatokat. Itthon főként szegregált, mélyszegénységben élő körzeteket, településeket keresnek fel.

Az igényekhez és a szükségletekhez alkalmazkodtunk mondja Szalai László szemész, az orvoscsoport vezetője. A tevékenységünk tágabb, mint általában az orvosoké, mivel legtöbbször olyan emberekkel találkozunk, akiket rajtunk kívül senki sem keres fel segítő szándékkal. Teljes körű szűrést bonyolítunk le: kardiológiai, fogászati, sebészeti, szemészeti, bőrgyógyászati, reumatológiai, ortopédiai, 2012-től pedig már nőgyógyászati vizsgálatokat és daganatszűrést is végzünk. És emberi értelemben is pótolni igyekszünk, ami az orvosi ellátásból Magyarországon oly sokszor hiányzik: az őszinte érdeklődésre, egy-két jó szóra is óriási az igény.

Sajnos az önkéntesség Magyarországon nem igazán népszerű, az orvosok körében sem. Debrecenben, ahol az orvosit végeztem, annak idején egy bencés diák volt a kollégiumi szobatársam. Tőle tudtam meg, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál (MMSz) örömmel várják az önkénteseket. A szeretetszolgálat hajléktalan embereket segítő mentőautójára kerültem, és barlangokban, erdőkben élő betegeket mentettem.

Az általunk vizsgált emberek leggyakoribb betegségei
legyenek csángók vagy monori, ózd-hétesi, sajókazai romák meglepő módon nem sokban különböznek egy budai polgáréitól. Ami nagy különbség, hogy sokszor a kisebb betegségeik is súlyossá válnak az ellátatlanság következtében. Egy budapesti lakos elmegy a háziorvoshoz, aztán kiváltja a felírt gyógyszert a patikában az általunk vizsgált embereknek azonban nincs pénzük gyógyszerre. Sokszor nem is érzékelik, hogy valami bajuk van: „nem érnek rá”, hogy betegek legyenek, lekötik őket a megélhetésért folytatott napi küzdelmek, ezért elnyomják a tüneteiket. Az a különbség, hogy a romák körében gyakoribb a magas vérnyomás és a cukorbetegség ez az egészségtelen táplálkozás következménye.

Mindenütt
Hevesben, Veszprémben, Pécs-György-telepen, Nógrádban jelen vagyunk. Ebben az évben körülbelül ötszáz szemüveget készíttettünk el ingyenesen az általunk megvizsgáltak számára. Abban bízunk, hogy a tevékenységünk révén sokak élete megváltozhat, hogy egészségtudatosabbá válnak, akiknél járunk. Megható, hogy mennyire hallgatnak ránk, mennyire tisztelnek bennünket. Mivel a szeretetszolgálat szociális munkásai folyamatosan ezek között az emberek között dolgoznak, a látogatásaink nem maradnak kampányszerűek. Vissza-visszatérünk, egészségfejlesztő programok indításában veszünk részt, ismeretterjesztő előadásokat, önsegítő csoportokat szervezünk. Azt szeretnénk, ha mindenhol tartós változások indulnának el, ahol egyszer jártunk.

 


 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .