Egészen személyes kapcsolatban: Vonzott és örömet adott ez az élet

Abban leltem meg boldogságomat, úgy érzem magam kiteljesedett embernek – jó szerzetesnek -, ha mindennap közel kerülök a Jóistenhez; nem a saját mesterkedésem és ügyeskedésem által, hanem igyekszem érzékelni a Jóisten jelenvalóságát. Meg kell teremtenem a Jóistennel azt a titokzatos kapcsolatot, amely egyre nagyobb elmélyültséget igényel, s ha őszinte, akkor ér valamit.
Nekem is – mint minden embernek – vannak olyan, örökölt, a családból hozott tulajdonságaim, amelyeket kamatoztatnom kell: azon a helyen, ahol életállapotomból következően vagyok. Ha rendtársaim körében, akkor olyan módon, hogy igyekszem testvér lenni; az adódó nehézségek, illetve viszontagságok között is a szó eredeti, krisztusi értelmében testvér maradni. A többi, rám bízott ember esetében pedig mindinkább törekednem kell a szolgálatukra.
Ez itt a gimnáziumban adott esetben azt is jelenti, hogy fölszedem a gyerekek után a szemetet, iskolai feladatomat pedig a lehető legjobban felkészülve és odaadóan igyekszem végezni. Az órákon figyelembe veszem a mai gyerekek értelmi befogadóképességét, érdeklődését és lelki beállítottságát.
Nagy szerepet játszott életemben az a szerzetesi minta, amelyet ferences gimnazistaként láttam. Hajdú Antal atya volt a matematikatanárom, s vele jártunk ki délutánonként a kollégium két kis gazdaságába dolgozni. Az ő személye – az egész szerzetesi közösséggel együtt – meghatározó volt számomra. Kimagasló egyéniségnek láttam őt. Matematikaóráit legalább annyira szerettük, mint a vele való közös munkát. Humán beállítottságú voltam, a kémiával és a fizikával nemigen tudtam mit kezdeni, de a matematikáért lelkesedtem, s ezt az ő személyének köszönhetem.
Szerzetes lettem, mert láttam, jó itt lenni, ez az élet vonzott és örömet adott nekem. Érdekes módon Szent Ferenc személye később bontakozott ki számomra a maga lelki gazdagságában.
Szent Ferenc zseniális volt abból a szempontból is, hogy nem az elvégzendő munka tartalmára összpontosított. Azt mondta: a testvérek – adott feltételek között – bármilyen munkát vállalhatnak. De a végzett munka mindig tükrözze vissza: a Jóisten jó, Jézus Krisztus a teremtés középpontja, s emiatt a teremtett világ szent, ragaszkodjunk az egyházhoz és a szegényekhez, illetve a kitaszítottakhoz, végül ne feledkezzünk meg a közösségi életről. Ez az öt szempont vezet ferences szerzetesként.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .