Duplájára nőtt a Szentföldre zarándoklók száma

Fotó: Fábián Attila

 

Tomasz Dubiel atya, a jeruzsálemi Keresztény Információs Központ igazgatója elmondta: két évvel ezelőtt, 2016 januárjában 390 csoport regisztrált, és 11 ezer zarándok érkezett. Tavaly ilyenkor 529 bejegyzett csoportban már 16 ezren keresték fel a szentföldi kegyhelyeket, míg az idén 770 csoportban összesen 26 ezer zarándok látogatott el a Szentföldre.
Az Izraeli Központi Statisztikai Hivatal éves jelentése szerint 2017-ben 3 millió 612 ezer zarándok érkezését regisztrálták. Ez 2016-hoz képest 23 százalékos, 2015-höz képest pedig 29 százalékos növekedést jelent – közölte a SIR olasz katolikus hírügynökség. A katolikus zarándokok száma megkétszereződött – tette hozzá a lengyel származású ferences –, de egyre többen érkeznek a Szentföldre más keresztény felekezetekből is. A Krisztus-hívő zarándokok összlétszáma ennél is magasabb: az információs központ jelentése ugyanis nem számította bele a közzétett adatokba azt a több ezer ortodox keresztényt, akik a január 6-án tartott vízkereszti karácsony alkalmából keresték fel a szent helyeket. Hasonló növekedés tapasztalható a Szent Sír-bazilika (képünkön) esetében is. A legtöbb látogató Ázsiából érkezik – mutatta ki az Izraeli Központi Statisztikai Hivatal, amely rekordévként könyveli el 2017-et, hiszen a Szentföldre érkezők száma ekkor először haladta meg a hárommilliót. Csak olasz zarándokból több mint százezer érkezett tavaly, ami 26 százalékos gyarapodást jelent, de a tendencia tovább erősödik, hiszen decemberben és januárban már 31 százalékos volt a növekedés. Ezzel az adattal Olaszország a hatodiknak számít az európai országok között, és nyolcadiknak világszinten. Az első hely az Amerikai Egyesült Államoké évi 779 ezer látogatóval, majd Oroszország következik 331 ezer, Franciaország 309 ezer, Németország 218 ezer, illetve az Egyesült Királyság 198 ezer zarándokkal. Ezek az adatok egyértelműen jelzik, hogy Francesco Patton szentföldi ferences kusztos és Pierbattista Pizzaballa érsek, a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus apostoli adminisztrátora felhívásai meghallgatásra találtak. „A Szentföld továbbra is biztonságos hely a zarándokok számára, akik teljesen nyugodtan idelátogathatnak. Reméljük, hogy ez az örvendetes növekedés a továbbiakban is megmarad” – mondják a szentföldi felelősök.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .