Döntött az orosz bíróság

Fotó: Oldmos.ru

 

Nem sokkal Parolin bíboros látogatása után az orosz fellebbviteli bíróság másodfokon is döntött: vissza kell szolgáltatni a Katolikus Egyháznak a szovjet korszakban elkobzott épületeit.
Az orosz bírósági ítélet értelmében vissza kell adni a Katolikus Egyháznak azt a moszkvai épületkomplexumot is, amelyet még a Szovjetunió fennállása idején államosítottak. Egyházi tisztségviselők ugyanakkor attól tartanak, hogy a helyi hivatalnokok meg fogják akadályozni az ítélet végrehajtását – írja a The Tablet című katolikus napilap.
„Örömmel erősítjük meg, hogy a fellebbviteli bíróság jóváhagyta a korábbi döntést, amely a moszkvai vezetést arra kötelezi, hogy szolgáltassa vissza az objektumot a katolikus érsekségnek – nyilatkozott Igor Kovaljevszkij, az orosz püspöki konferencia főtitkára. – Vagyis legalább formailag megnyertük a pert. A probléma teljes megoldása azonban még várat magára.”
A XIX. századi épületkomplexumot, amely a Szent Péter és Pál-templomból, valamint az azt körülvevő épületekből áll, mintegy húsz éve követeli vissza a Katolikus Egyház. Az 1839 és 1845 között épült neogótikus templom eredetileg a moszkvai lengyel közösség pasztorációját szolgálta.
A mostani bírósági ítélet néhány héttel azután született, hogy Pietro Parolin bíboros hivatalos látogatáson Moszkvában járt. 1999 óta ez volt az első alkalom, hogy a Pápai Államtitkárság vezetője az orosz fővárosba látogatott. A bíboros megbeszéléseket folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Kirill pátriárkával, az Orosz Ortodox Egyház fejével, többek között azokról a gyakorlati problémákról, amelyekkel a Katolikus Egyháznak kell szembenéznie Oroszországban. A tárgyalások során az elkobzott egyházi tulajdonról, illetve a katolikus klérustól számos esetben megtagadott vízumokról is egyeztettek.

Forrás: Aleteia.org/Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .