Diakónusszentelés a csornai premontreieknél

Fotó: Erdős Zsolt

 

A Csornai Premontrei Apátság életében idén két szempontból is ünnepnapnak számított június 6-a: egyfelől Szent Norbert példás krisztusi életét ünnepelték és azt, hogy Isten kegyelméből megalapította a premontrei rendet; másfelől Várszegi Asztrik emeritus pannonhalmi főapát és püspök ezen a napon szentelte diakónussá Godzsa T. István és Horváth B. János testvéreket.
A szombathelyi származású Horváth B. János Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, valamint az ELTE matematika szakán végzi tanulmányait a bencés tanulmányi ház lakójaként. A veszprémi Godzsa T. István a heiligen­kreuzi XVI. Benedek Filozófiai és Teológiai Főiskola hallgatója, így mindketten szerzetesi intézményben és közösségben készültek a hivatásukra.
Az ünnep egyúttal emlékeztetés is volt a szolgálatra. Várszegi Asztrik – a felszentelt testvérekhez címzett, de mindenkinek szóló – szentbeszédében hangsúlyozta, hogy mindig minden papnak és szerzetesnek Jézus Krisztusra kell hasonlítania. Az ő példáját kell követniük, s azon kell munkálkodniuk, hogy előkészítsék számára a helyet, különösen azok lelkében, akik megpróbáltatások között élnek.
Az emeritus főapát olyan példaképeket állított a jelenlévők elé, akik meg tudták valósítani ezt a komoly kihívást: Loyolai Szent Ignác, Szent Benedek és Szent Bernát apát, Assisi Szent Ferenc és Szent Norbert példáját említette.
A nap örömét sok meghívott vendéggel oszthatták meg a premontreiek. A rokonok és a barátok mellett jelen volt számos paptestvér a győri, a szombathelyi, a veszprémi, a váradi és a kaposvári egyházmegyékből. Az ünnepen ott voltak a pannonhalmi, a tihanyi, a győri és a budapesti bencés közösségek vezetői és tagjai is. A liturgián részt vett Fejes Rudolf Anzelm OPraem nagyváradi apát és a gödöllői premontreiek, valamint zirci és heiligenkreuzi ciszterci szerzetesek, premontrei és domonkos nővérek, szociális testvérek, szalézi és ferences testvérek.
Az ünnepnapon az apátság temploma újabb példaképet kapott örökül: Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye általános helynöke Székely János szombathelyi megyéspüspök megbízásából Brenner János-ereklyét adományozott a templomnak. A premontrei kanonokok számára különösen kedves Brenner János, aki premontrei diák volt, és méltán állhat példaként minden rendtag előtt.

Forrás: Csornai Premontrei Apátság

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .