A częstochowai kegykép megkoronázásának évfordulója

Erre a napra érkeznek meg Częstochowába, a „nemzet szívébe” azok a zarándokcsoportok, amelyek az ország minden tájáról, a falvakból és a városokból útnak indultak, egy immár több évszázados hagyomány jegyében. „Kedves zarándokok, szeretettel köszöntelek benneteket, főként azokat, akik nagy utat tettetek meg, hogy mára megérkezzetek ide, az ország lelki fővárosába, a kedves püspök- és paptestvérekkel együtt” – mondja videoüzenete elején a pápa. „Ha Częstochowa Lengyel­ország szívében fekszik, akkor anyai szíve van, és minden szívdobbanása együtt dobban Isten Anyjának szívével. Ti szokás szerint őrá bíztok mindent: múltat, jelent és jövőt, személyes életetek és szeretett hazátok örömeit és fájdalmait. Ez nagyon szép dolog!” – szól elismerően a Szentatya a częstochowai zarándokokhoz. A pápa örömmel emlékezik vissza arra, amikor tavaly a Szűzanya elé térdelt, a Madonna szemébe nézett, és a szívére bízta azt, „ami az én szívemben és a ti szívetekben volt. Élő és hálás emlékként őrzöm azokat a pillanatokat, az örömet, hogy én is elmentem zarándokként megünnepelni Lengyelország megkeresztelkedésének 1050. évfordulóját a Szűzanya tekintete előtt”.
„Királynőtök olyan anya, aki szenved, aki valóban szívére veszi életünk problémáit. Most egy másik kegyelmi alkalom gyűjt össze benneteket: háromszáz évvel ezelőtt XI. Kelemen megengedte, hogy pápai koronát helyezzenek a Jasna Góra-i Szűzanya, a ti királynőtök kegyképére. Nagy megtiszteltetés, hogy a Szűzanya a királynőtök, aki az angyalok és a szentek királynője, és a mennyei dicsőségben uralkodik. De még ennél is nagyobb öröm úgy ismerni őt királynőként mint anyát, és olyan anyaként szeretni, akit ti úrnőnek hívtok. A kegykép ugyanis nem olyan királynőként mutatja őt, aki egy távoli trónon ül, hanem olyan anyaként, aki átöleli a fiát, és vele együtt mindnyájunkat, a gyermekeit. Igazi anya ő, az arcán hordott jellel, mert olyan anya ő, aki szenved, hiszen valóban szívére veszi életünk gondjait” – teszi hozzá a Szentatya, és azt kívánja az ünneplőknek, hogy megérezzék: „Ebben az elárvult világban egyikőtök sem árva, mert mindenkihez közel áll az anya, a gyengédség felülmúlhatatlan királynője. A Szűzanya adja meg a kegyelmet, hogy együtt örüljetek, mint egy köréje gyűlt család. Az egyházi közösségnek ebben a légkörében, amit még erősebbé tesz a Lengyelországot Péter utódával egyesítő kötelék, apostoli áldásomat adom rátok, és mindnyájatokat arra kérlek, imádkozzatok értem! Köszönöm. Áldjon meg benneteket a mindenható Isten, az Atya, a Fiú és a Szentlélek!” – zárul Ferenc pápa videoüzenete.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .