Csodák az életünkben

Csomóné Lindmayer Katalin, az előadás-sorozat szervezője, aki szüléseknél dúlaként segédkezik, Schanda Mónika bábával közösen számolt be tapasztalatairól. Elmondták személyes élményüket a várandósságról, a háborítatlan szülésről, a kórházakban élő szokásokról, illetve az anyák előtt álló lehetőségekről. A fogantatás, a szülés megindulása vagy a halál pillanata mind egy-egy misztérium. Nem tudjuk, miért pont akkor következik be, és azt sem, hogy minek hatására. A Teremtő titokzatos jelenlétének megnyilvánulásai ezek. Az orvostudomány negyven hétben állapította meg a várandósság idejét, ám egyesek előbb szülnek, de a negyvenegyedik héten túl tartó várandósság sem mondható mindig kórosnak. A várandósság utolsó heteiben megfigyelhető a „fészekrakó ösztön”, amikor a kismama mindent el szeretne rendezni a kisbaba fogadására. Amíg nincs kész a teendőkkel, addig sokszor nem indul be a szülés.

A beszélgetés során szó volt a szülés fizikai folyamatáról. A gyakori és időben sűrűsödő, erősödő méhösszehúzódások jelenthetik a baba érkezését, de a szülés indulhat magzatvízelfolyással is, amely azonban nem mindig jelenti azt, hogy a baba hamarosan világra is jön. Amíg a méhlepény nem születik meg, a magzatvíz folyamatosan termelődik, cserélődik, ezért nem kell aggódni, hogy a baba kiszárad. A legtöbb kórházban óvintézkedésből mesterségesen megindítják a szülést a magzatvíz elfolyása után, a természetes szülésnél azonban megvárják, amíg a szervezet maga teszi ezt meg. Az előadók rámutattak: az otthon szülésnél nem vezetjük a szüléseket, hanem kísérjük a vajúdó kismamát, és csak akkor avatkozunk be, ha valami probléma adódik. A bábák megtanulják a nő testi jelei alapján követni a szülés folyamatát. A Jóisten úgy teremtette a nőt, hogy alkalmas és képes legyen arra, hogy természetes módon, beavatkozás nélkül megfoganjon, kihordja, megszülje és táplálja gyermekét. Ennek érdekében a női test fantasztikus változásokon megy keresztül a fogantatástól kezdve.

A kisbaba világrahozatala lélekben is zajlik. Amikor egy nő várandós, egyre jobban befelé fordul, a körülötte lévő események érvényüket vesztik. A szülés megindulásához és zavartalan lefolyásához azonban szükség van arra, hogy a kismama biztonságban érezze magát. Ha ez valami miatt nem valósul meg, ha a kismama nem tudja elengedni a babáját, mert jól érzi magát várandósként és ezen nem szeretne változtatni, vagy mert fél a felelősségtől, a reá háruló új feladatoktól, esetleg egy múltbeli élmény, emlék nehezedik rá, hiányzik valami vagy valaki, nagyon sokáig tarthat, vagy akár le is állhat a vajúdás. Ilyenkor sokszor elég csak megkérdezni, mitől fél, mire van szüksége, miben tudunk segítségére lenni. Ha ki tudja sírni, el tudja engedni a problémát, spontán újraindulhat a szülés. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk: a szülés, születés idején a Szentlélek teremtőereje nyilvánul meg. Az imádság, a szerető közeg és az odafigyelés is tudja oldani az esetleges nehézségeket. Katalin elmondta, a biztonságot megadhatja egy olyan személy is, aki akár már a szülés előtti időtől kezdve, folyamatosan jelen van a kismama mellett, rá hangolódva segíti őt. Ilyen a dúla, aki saját tapasztalatával és odafigyelésével tud segíteni a szülő nőnek, esetenként a leendő édesapának.

A beszélgetés során felmerült a kérdés, a kórházi vagy otthon szülés a jobb. A legfontosabb, hogy minden szülő nő azt a helyszínt válassza, ami számára a biztonságot nyújtja – hangsúlyozták az előadók. – Ha otthon nem érzi magát biztonságban a kismama, nincs meg hozzá a támogató közeg, tilos otthon szülni. Schanda Mónika beszélt az oxitocin hormonról, melynek komoly szerepe van a tejtermelődésben, és a szülés megindulásában is, hiszen ez váltja ki az összehúzódásokat. A szülés utáni két órában a legmagasabb az oxitocinszint az anya szervezetében, és ennek szerepe van abban, hogy kialakulhasson a kötődés az újszülött és az anya között. Fontos, hogy a szülés után a babát az édesanyja ölében hagyják, ahol hallja a szívdobogását, érzi az illatát – ez mindkettejükre megnyugtatólag hat.

Egy várandós kismama kérdése nyomán az előadók beszéltek a szüléssel kapcsolatos választási lehetőségekről. Léteznek olyan kórházak, ahol lehetőség van a testhelyzet változtatására, a kísérők jelenlétére, ahol a minél természetesebb születés érdekében nem vágják el rögtön a köldökzsinórt, vagy kérhetjük, hogy a magzatmázat ne mossák le az újszülöttről, hiszen ez amúgy is felszívódik. Arra buzdították a családokat, hogy minden család igényeinek megfelelően válassza meg a kisbaba világra jöttének helyszínét és a segítőket. A szentmise, illetve előadássorozat következő alkalmára szeretettel várnak minden érdeklődőt március 26-án, csütörtökön 18 órától a pesti Jézus Szíve-templomba. A téma A gyermekágy – az első idő együtt, az ismerkedés ideje lesz.

(További tudnivalók: www.csaladvar.shp.hu.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .