Csikóskalapot kapott híveitől  az egyeki plébános
Fotó: Debrecen–nyíregyházi egyházmegye

 

Papp László plébános a korábbi években már kapott pásztorbotot, kolompot, csikósgúnyát, pásztormellényt. Idén egy kihalófélben lévő szakma egyik utolsó képviselője, a 2016-ban elhunyt Mihalkó Gyula, az utolsó igazi kalaposmester által készített hortobágyi csikóskalappal lepték meg egyházközségének tagjai.
A hortobágyi pásztorok hagyományos kalapjait – a naptól, hidegtől és esőtől védő fejfedőt – ma már csupán a Mihalkó család készíti az országban.
A Hungarikum Bizottság 2016. június 17-én Kisvárdán megtartott ülésén „az egész Magyar­országon egyedülállóan a Mihalkó család által készített hortobágyi pásztorkalap mint Ma­gyar­­­ország emblematikus tájegységének védendő nemzeti kultúrkincse” bekerült a Magyar Értéktárba mint kiemelkedő nemzeti érték.
Jó pásztor vasárnapján a jubileumára készülő egyeki plébániára az egri szeminárium két kispapja, Szidor János harmadéves és Mihajla Attila elsőéves növendékek látogattak el, hogy bepillantást nyerjenek a vidéki egyházközség életébe, és tanúságot tegyenek hivatásukról. Az egyházközség világi elnöke és a rózsafüzér-társulatok vezetői is köszöntötték és további imádságos támogatásukról biztosították őket, kívánva számukra kitartást és bátorságot azon az úton, amelyre Krisztus, a Jó pásztor elhívta őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..