Családcsoportoknak

Most megjelent egy ilyen könyv, de újabb családkonferenciáinkon úgy tapasztaltam, hogy bár sokan ismerik, talán még többen vannak azok, akik nem figyeltek fel rá, s ezért a kötet megjelenése után is ugyanezzel a kéréssel állnak elő. E sorokkal szeretném felhívni a családok, a családcsoportok, illetve a csoportok vezetőinek figyelmét a megjelent kiadványra – Tomka Ferenc: Ferenc pápa családlevele közelebbről (Szent István Társulat) –, valamint a hasonló könyvek fontosságára és használatuk módjára.
Több családmozgalomnak vannak évenként megjelenő tematikus füzetei, amelyek pótolhatatlan segédeszközt jelentenek számukra, talpon tartják, vezetik csoportjaikat. Hiszen a házas­cso­por­tok egyik legnehezebb feladata, hogy havonta egy-egy új témából készüljenek fel a találkozóikra. Sok csoport esik szét azért, mert eleinte még könnyen ki tudnak találni mindenki számára érdekes megbeszélendő kérdéseket, de az idő múltával egyre nehezebb mindig új témákat választani. Ráadásul kevesen tudják vállalni a sok időt igénylő felkészülést az összejövetelekre.
Amint egy pedagógus számára meghatározó, hogy legyen tanmenete és az egyes órákhoz óravázlata, hasonlóképpen a családcsoportokat segítő könyvek is tanmenetet nyújtanak a csoport évi munkájához, illetve óravázlatot az egyes találkozókhoz. A csoportnak mindig lehetősége van arra, hogy a saját igényei szerint alakítsa az összejövetelt, de nagy segítség számára, ha rendelkezésére áll egy könyv, amely a témák ismertetése mellett részletes „óravázlatot” is nyújt: bevezető éneket, imát, majd a téma után a megbeszélendő kérdéseket és egy-egy elhatározásjavaslatot a következő hónapra. (A most idézett könyvben több fejezet végén találhatók a témákhoz kapcsolódó, nagyon is közérdekű családi vagy nevelési kérdéseket tartalmazó függelékek.)
Az ilyen segédfüzeteket úgy ajánlatos használni, ahogyan a családmozgalmak általában teszik, hogy minden házaspárnak van egy saját füzete, mert így váltogathatják, hogy alkalmanként ki koordinálja a találkozót, illetve minden összejövetelen mindenki olvashat egy-egy részt, s így mindannyian részesei az együttlétnek.
A most megjelent könyv a legaktuálisabb tematikát dolgozza fel: Ferenc pápa Amoris laetitia (A szeretet öröme) kezdetű szinódusi apostoli buzdítását, amely 2016-ban jelent meg magyarul. Ez foglalkozik a család valamennyi lényeges kérdésével, a legaktuálisabb megközelítésben. Minden katolikus számára fontos, hogy megismerje, hogyan látja a családot a mai világban a szinódus, az Egyház.
A könyv két év anyagára bontva ismerteti az apostoli levelet, annak lényegi mondanivalóit. Egyúttal közelebb is hozza az olvasókhoz a pápai levelet, a legfontosabb kérdésekre irányítva a figyelmet, esetenként megfelelő magyarázatot fűzve hozzájuk. A téma fontossága és a feldolgozás érthetősége okán a könyvből sokat meríthetnek nemcsak a családcsoportok, hanem minden csoport, sőt minden keresztény.
Kívánom családjainknak, családcsoportjainknak, hogy a kötet használata vigye közelebb őket Jézus Krisztushoz, akinek szeretetét, valamint az élő Egyházat hivatottak megjeleníteni szentségi házasságukban és csoportjaikban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .