Család és munka összeegyeztetéséről

II. János Pál Centesimus annus enciklikája huszadik évfordulóján emlékeztetett a család feladataira, az élet szolgálatára. Mindezek alapja a szeretet, amelyre a család nevel. Az ember elsősorban itt tanulja meg a társadalmi környezetben, a munka, a gazdaság, a vállalkozás világában élés helyes módját, amelyet a szeretetnek kell irányítania az ingyenesség, a szolidaritás és az egymás iránti felelősségvállalás jegyében.

A pápa utalt a mai válságra. A házaspárok, a nemzedékek konfliktusai, a családra és a munkára fordított idő által okozott feszültségek, a foglalkoztatási válság nehéz helyzetet teremt, amely a társadalmi életre is kihat. Ezért a család és a munka közötti új összhang megteremtésére van szükség, amelyben az egyház társadalmi tanítása értékes segítséget nyújthat.

Nem az egyház feladata a jelenlegi válságból való kilábalás útjainak meghatározása. De a keresztényeknek kötelességük a rossz elítélése, valamint a tanúságtétel azokról az értékekről, amelyekre az emberi méltóság épül. Elő kell mozdítaniuk továbbá a szolidaritás különböző formáit, amelyek elősegítik a közjót – zárta a Centesimus Annus Alapítvány által szervezett konferencia részvevőinek mondott beszédét a pápa.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .