Cikluskövetéssel a női jól-létért

A szakemberek azért találkoztak, hogy megismerjék a különféle cikluskövetési módszerek oktatásának aktuális magyarországi helyzetét, és közösen gondolkozzanak a hazánkban egyre jobban érzékelhető oktatási igény teljesítésének lehetőségeiről. A szakmai napon szülész és nőgyógyász szakorvosok is jelen voltak, akik bátorító előadásokat tartottak azokról a helyreállító orvoslási módszerekről, amelyek alkalmazását jelentősen megkönnyíti, ha egy nő tisztában van a ciklusa változásaival. Ennek köszönhetően ugyanis már azt is megtanulható, hogy az eltérések közül melyek „normálisak”, és mik azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy orvosi segítségre van szükség.
A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában jelent meg Schaffler Orsolya Gyermekáldás természetesen – Beszélgetések a NaPro Technológiáról című kötete, amely megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitva­tar-tás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.
Az orvosok ismertették a NaPro­Techno­lógia és a FEMM Health módszert. E két eljárás során diagnosztikai eszközzé válik a nő által vezetett megfigyelési táblázat, amelynek köszönhetően az orvos minden nőt a maga egyéni termékenységi ciklusa szerint, személyre szabottan tud vizsgálni és szükség esetén kezelni.
Ha valaki ma Magyarországon – akár orvosi, akár erkölcsi indíttatásból – szeretné megismerni a termékenységi ciklusát, akkor életmódjának és személyes igényeinek megfelelően számos módszer közül választhat.
A szakmai napon a Billings ovulációs módszer, a Creighton-módszer, a Sensiplan, valamint a FEMM Health mobilapplikáció oktatói és szakemberei vettek részt. E módszerek kidolgozói számára fontos volt az emberi élet feltétlen tisztelete a fogantatás pillanatától, ezért a Katolikus Egyház is támogatja ezek alkalmazását.
Szakmai körökben köztudott, mennyire hiányosak az emberek alapvető biológiai, anatómiai ismeretei. Sokan nincsenek tisztában olyan, a termékenységgel kapcsolatos tényekkel, amelyek alapvetően befolyásolják életük alakulását. Az emberek nagy része híján van a családtervezési ismereteknek is, és sajnálatos módon nincs tisztában a mesterséges fogamzásgátlás egészségügyi, lelki, társadalmi és környezeti hatásaival, illetve az ezekkel kapcsolatos erkölcsi aggályokkal sem. A cikluskövetési módszerek elsajátítása személyre szabott tanulást, időt és türelmet igényel, de hosszú távon mind az egyénnek, mind az egészségügyi rendszernek hasznára válhat, és az egészségügyi, párkapcsolati-családtervezési előnyei jól ellensúlyozzák a tanulással járó esetleges nehézségeket.
A termékenységiciklus-követés azért fontos lehetőség egy nő számára, mert ha megismeri és jól követi a ciklusát, akkor elsőként értesülhet számos kóros (nem csak nőgyógyászati, hanem például endokrinológiai) elváltozásról, szükség esetén fölkeresheti orvosát, és önmagát megfigyelve láthatja a gyógyítás hatását, eredményét is.
Az egészséges női ciklus ugyanis az egész-ség jele lehet. Ha egy ciklus nem egészséges, az valamiféle hormonális egyensúlyhiányra utalhat a szervezetben, ami a cikluskövetésnek köszönhetően felismerhetővé és így kezelhetővé válik. A délután folyamán a résztvevők meghallgatták a Budai Irgalmasrendi Kórházban működő Keresztény Családi Centrum koordinációs központjának vezetőjét, aki elmondta: az országos ellátást biztosító centrum célja, hogy segítséget nyújtson többek között a családalapításban és az ezzel kapcsolatban felmerülő problémák orvoslásában. A centrum nyitva áll minden olyan egészségügyi problémáját feltárni és gyógyítani vágyó személy előtt, aki egyetért a kórház szemléletével és elveivel.
A női termékenységiciklus-követési módszerekről röviden:
Billings ovulációs módszer (BOM): Természetes módszer, amely alkalmas családtervezésre – a fogamzás elérésére vagy elkerülésére –, valamint a női egészség nyomon követésére. Lényege a méhnyaki nyák változásainak figyelemmel kísérése és ennek az ismeretnek az alkalmazása. A Billings-módszer alapja az a tudományosan igazolt felfedezés, hogy a méhnyakban termelődött nyák a fogamzóképesség legmegbízhatóbb jele: az egyetlen specifikus jel a női szervezetben, amely előre jelzi az ovulációt. Képzett oktató segítségével a módszer elsajátítása egyszerű. További információ: www.­billings.hu, www.woomb.org.
Creighton-módszer (CrMS): A nyák és egyéb biológiai jelek megfigyelésén alapuló természetes módszer. Egyaránt alkalmazható a várandósság elérésére, illetve elkerülésére. Világszerte szabványosított cikluskövetési módszer; a standardizálás vonatkozik a megfigyelés végzésére, a biológiai jelek feljegyzésére, valamint az oktatás menetére. Ennek köszönhetően a Creighton-módszerrel készült táblázat – ha egy nőnek bármilyen nőgyógyászati panasza van (PMS, meddőség, vetélések, rendszertelen vagy kóros vérzés, PCO stb.) – az orvosi vizsgálat és a NaProTechnológia alapelvei szerinti kezelés alapját is képezheti. Kidolgozója az amerikai egyesült államokbeli Thomas W. Hilgers professzor, aki tagja volt a II. János Pál pápa által 1994-ben létrehozott Pápai Életvédő Akadémiának. További információ: www.csaladtervezo.hu.
Tüneti-hőmérőzéses módszerek (Sensi­plan): Három konkrét és számos egyéb testi jel megfigyelését és nyomon követését jelenti. Az ébredési hőmérséklet, a méhnyaknyák és a méhnyak változásai minden egyes nőnél egy alapmintát mutatnak, amelyet megismerve könnyű tájékozódni a termékenység mindennapi alakulásáról. Az önmegfigyelés révén szerzett információk nem mellékesen segítséget jelentenek a pároknak családtervezési szándékaik megvalósításában is, hiszen döntésükhöz igazodva élhetik házaséletüket. Precízen kidolgozott szabályrendszer áll rendelkezésükre ahhoz, hogy elősegítsék vagy elkerüljék a gyermekáldást. Magyarországon a Sen­siplan tüneti-hőmérőzéses módszer tanácsadók segítségével bárki számára elérhető. További információ: www.­termesze­teses­bizton­sa­gos.hu, https://sensiplan.hu.
FEMM Health mobiltelefonos applikáció: A FEMM az angol Fertility Education (termékenységi oktatás) és Medical Management (orvosi menedzsment) kifejezésekből származó rövidítés. Átfogó női egészségügyi program, amely segít tudatosítani a test működését, és felismerni az egészség hormonális és más létfontosságú jeleit. Az ingyenes FEMM Health mobilapplikációnak köszönhetően a nők nyomon követhetik egészségi állapotukat. A cél lehet az egészség megfigyelése, de az applikáció családtervezésre is használható. A FEMM Health emellett orvosi vizsgálatokat és kezelést is biztosít új kutatások és orvosi protokollok alapján. Az applikáció jelenleg angol nyelven érhető el, de 2019-ben már magyar változata is hozzáférhető lesz. További információ: https://femmhealth.org.

Forrás és fotó: Schaffler Orsolya és Ágnes

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .