Cikcakk – Az új gyermekújság

Az internet életünk szerves részévé vált. Nem lehet és nincs is értelme szembeszállni vele. Gyerekeink már vele együtt nőnek fel. Kattintgatnak, leveleznek, megosztanak, like-olnak és igen, olvasnak is. Rengeteg információ zúdul rájuk, amelyek közt üdvös lenne, ha tudnának válogatni, ha a labirintusban el tudnának igazodni. Rendelkezniük kellene egyfajta olvasási kultúrával, kialakult vagy kialakulófélben lévő értékrenddel. Ám ez az, amire, úgy látszik, alig tanítjuk meg őket.

A Harmat Kiadó Family Cikcakk nevű gyermekújságát elsősorban ez a szándék hívta életre. A kéthavonta megjelenő, színes és érdekes kiadvány a már olvasni tudó alsó tagozatos korosztálynak szól. A keresztény szellemiségű újság fő különlegessége, hogy az értékek átadásán túl igazodik a digitális nemzedék olvasási, tanulási és információszerzési igényeihez. Az etikatanmenet témáit is követő lap fontos segítséget nyújthat az erkölcstanoktatásban részt vevő pedagógusok számára is. A szerkesztő, Miklya Luzsányi Mónika minden számot tematikusnak álmodott meg. Az első, amely szeptemberben jelent meg, az önismeret köré szerveződik. De elkalauzolja kis olvasóit a Marsra és Magyarország szép tájaira is, kultúrát, művészetet is csepegtet a nebulók fejébe, kapnak SMS-t Istentől, olvashatják benne Soma és Sári blogját. Az újságból nem maradt ki a sport és az állatvilág témaköre sem. A rajz, a játék, a rejtvény is fontos része a lapnak.


 

Egyetlen kritikai észrevétel fogalmazható csak meg. Az újság grafikai megoldásai néhány helyen esztétikailag nem vonzók. A szereplők arcai elnagyoltak. Egy kis gyermek szépérzéket nem fejlesztik. Alap közepén látható Ábrahám és Sára ábrázolás inkább rémisztő, mint kedves.

A kiadvány legnagyobb erénye, hogy a gyerekeket nekik szóló nyelven, történeteken és példákon keresztül tanítja. Az újság írói nem felülről lefelé prédikálva, de nem is bugyuta hangvételben (a keresztény gyermekkiadványok gyakori csapdája mindkettő), hanem gondolkodásra, játékra és kreativitásra késztetve juttatják el üzenetüket a gyerekekhez.

Iskolakezdésre a Cikcakk magazin több tízezer (egyszeri alkalommal ingyenes) példánya juthatott el elsősorban a hitoktatókon keresztül az egyházi iskolákban tanuló vagy hitoktatásban részt vevő alsó tagozatos gyermekekhez, de a terjesztésbe hamarosan a Magyar Posta Zrt. postaboltjai is bekapcsolódnak. A lap az Új Ember könyvesboltjában is kapható.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .