Büki Attila ecsete és tolla

Hétvégi számaiban ugyanis kétoldalas szépirodalmi összeállítás szerepelt, Valachi Anna irodalomtörténész szerkesztésében. Nyiladozó értelmem és formálódó irodalmi ízlésem számára különösen sokat jelentettek az ott közölt versek, tárcák. Ama hasábokon a korszak legkiválóbb szerzői szólaltak meg, politikai hovatartozástól függetlenül: a hanyatló kádári kommunizmusban valahogy nem különültek el egymástól olyan élesen az irodalmi szekértáborok – legalábbis nem tátongott közöttük oly áthidalhatatlan szakadék, mint most. Más képhez folyamodva: a lövészárkok még csak derékig értek, a szembenálló felek pedig nem páncéltörő gránátokkal lőtték egymást. Az egyik ilyen szombati irodalmi mellékletben Büki Attila versét olvastam – a szerző nevével első ízben találkoztam, még semmit sem tudtam róla. Zsána naplójába című költeménye óriási hatással volt rám: mert meginogtál / visszasegítettelek a mozdulatlan földre / mert elvesztetted arcodat / harmatot csepegtettem tükrödre / mert kiharaptad az almából a bűnt / hajót építettem a tengerre // most merre hová / ahogyan a szél a nap a tenger / szegek a koporsóban / s virágok a föld felett.

„Kapcsolatunkban” hosszú szünet következett. 2008 júliusában Érdre utaztam egy irodalmi rendezvényre – a kultúrház bejáratánál elém lépett egy rokonszenves férfi, és barátságos mosollyal kezet nyújtott: „Büki Attila vagyok.” Éppen hatvanéves volt, hiszen 1948-ban született; néhány évvel korábban Érdre költözött, maga mögött hagyva a fullasztó fővárost. Azóta jó néhány alkalommal találkozhattam vele, egyre többet megtudva róla. 1970 óta publikál, máig hét önálló verseskötete látott napvilágot, ezek sorában a Versmozaik című a legfrissebb. Ám színműveket, tanulmányköteteket is írt, továbbá főszerkesztője az Érden megjelenő Duna-part című folyóiratnak. Nem mellékesen pedig elismert festőművész is, akinek alkotásai egyéni és csoportos kiállításokon is rendszeresen megtekinthetők. Itt olvasható versei legfrissebb terméséből valók: versmozaikos könyve lezárása után keletkeztek.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .