Búcsúk a papok évében

A hívek teljes búcsút nyerhetnek az év folyamán a következő napokon: – a papi év bezárása napján (2010. június 19.), Vianney Szent János halálának évfordulóján (2009. augusztus 4.), a papok éve folyamán minden első csütörtökön, valamint a helyi ordinárius által kijelölt más napokon.

– ha aznap szentmisén vesznek részt, azt a papokért ajánlják fel, és aznapi jó cselekedeteiket is erre a szándékra ajánlják fel. Szokott feltételek: szentségi gyónás, imádság a Szentatya szándékára. Ajánlatos, hogy a lelkipásztorként működő papok ezeken a napokon maguk vezessék a hívek ájtatosságát, misézzenek és gyóntassanak. Ugyanezt a teljes búcsút ugyanezen a napon elnyerhetik az öregek, betegek vagy igazolt okból otthon maradók,

– ha megvetik a bűnt, és szándékukban áll az első adódó alkalommal a szokásos feltételt teljesíteni.

– ha a papok megszentelődéséért imádkoznak, és

– szenvedésüket Istennek ajánlják Szűz Mária, az apostolok királynője által.

Részleges búcsút nyernek a hívek, valahányszor elmondanak öt miatyánkot, üdvözlégyet és dicsőséget vagy bármilyen más, egyházilag erre a szándékra jóváhagyott imádságot Jézus szentséges szíve tiszteletére a papokért, hogy megőrizze őket az Úr tisztaságban és az életszentségben.

(Debrecen-nyíregyházi egyházmegye körlevele, 2009/V.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .