Brenner János nevét viseli a Győri Hittudományi Főiskola

Gyürki László négy évtizeddel ezelőtt, az 1970-es években járt először Szent Pál nyomában. Azóta számtalan csoportos és egyéni utazás alkalmával kereste fel az apostol életének helyszíneit.
Martos Levente Balázs a kötettel kapcsolatban arra bátorította a könyvbemutatón megjelenteket, hogy legyen meg bennük a zarándokokra jellemző bátorság az útra keléshez, és legyenek kíváncsiak, hogy megismerhessenek más kultúrákat. „Nemcsak Pál apostol élettörténetét látjuk kibontakozni ebben a könyvben, hanem olyan kitérőket is találunk, amelyek az ókori világ kulturális hagyományaiba engednek bepillantást” – fogalmazott. Hozzátette: a kötet jó lehetőséget kínál arra, hogy a keresztény kultúra értékeit, kincseit megismertessük a mai világgal.
„1973-ban jártam első alkalommal a Szentföldön, egy évre rá pedig Szent Pál nyomdokaiba eredtem, Nápolyból kiindulva” – idézte fel emlékeit a könyvbemutatón a szerző. Aztán újabb utak követték egymást, és Gyürki atyának sikerült megismernie Pál apostol életének további állomásait. Vonattal, busszal, hajóval utazott.
Gyürki László elmondta: Pál apostol volt az, aki kiemelte a zsidó környezetből az evangéliumot, hogy a birodalom pogány népeihez is eljuthasson Krisztus tanítása. Szent Pál mint­egy 15 ezer kilométert tett meg, általában nagyvárosokban végezte missziós munkáját – például Korinthoszban, ahol százezer ember élt az ókorban –, és remélte, hogy a megtért hívek továbbadják az örömhírt.
Gyürki atya utalt Szent Pálnak Athénban, az Areioszpagoszon elmondott beszédére (ApCsel 17,22–34). Emlékeztetett arra, hogy korábban az apostol beszédeinek hallgatói kereskedők, nők, iparosok és rabszolgák voltak, Athénban azonban Epikurosz követői vagy a sztoikusok is hallgatták, akik megütköztek a tanításán, hiszen úgy mutatta be „az ismeretlen istent”, mint a világ teremtőjét. Pál az egész emberi nem egységét hangoztatta, de a görögök ezt sem fogadták el. Az apostol Krisztus nevét nem ejtette ki, de beszélt kereszthaláláról és feltámadásáról. Miután a görögök kigúnyolták, elhatározta, hogy többé nem az embereknek akar tetszeni, hanem egyedül Istennek, és ezentúl csak Krisztusról beszél, semmi másról.

A könyvbemutatón Martos Levente Balázs bejelentette: február 1-jétől a hittudományi főiskola felveszi Brenner János nevét. Így a jövőben hivatalosan a Brenner János Hittudományi Főiskola nevet viseli majd az intézmény, amelyet eddig Győri Hittudományi Főiskola néven ismertünk. A szombathelyi központ új elnevezése pedig ez lesz: Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központ.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .