Brazíliára figyel a világ

A 8,51 millió négyzetkilométeren elterülő, hatalmas dél-amerikai ország 195 millió lakosából 125 millió a katolikusnak keresztelt. Az egyházi adatok óriási szervezetről tanúskodnak. A püspöki konferenciának 453 tagja van. A plébániák és más lelkipásztori központok száma 37 800. Brazíliában több mint húszezer pap van, őket ötszázezer hitoktató segíti. Kilencezren készülnek papi hivatásra. A katolikus iskolákba kétmillió diák jár.


A brazil katolikus egyházat azonban egyre nagyobb mértékben gyengítik az észak-amerikai eredetű evangelikális pünkösdista mozgalmak és szekták. Az ezekhez csatlakozó hívők száma már negyvenkétmillióra tehető. Ezért volt jelentős esemény 2007-ben a Latin-amerikai Püspöki Tanácsnak (CELAM) az aparecidi Mária-kegyhelyen tartott közgyűlése, amelynek vezető előadója Mario Bergoglio argentin bíboros, a mai Ferenc pápa volt. Ezen az összejövetelen állapította meg a brazil püspöki konferencia elnöke, Damasceno Assis bíboros: „Talán elkényelmesedtünk, s talán a pünkösdi mozgalmak növekedése felébresztett minket. Ráébredtünk tényleges küldetésünkre, missziónkra.” Ehhez az ébredéshez akart új lendületet adni a tavaly júliusban megrendezett Rio de Janeiró-i ifjúsági világtalálkozó.

 

Most is a katolikus és jobbat akaró Brazília oldalán áll Ferenc pápa, a futball közismert kedvelője. A békét, felfrissülést, egészséget szolgáló játékokhoz kapcsolódóan azt üzeni: nem elégedhetünk meg azzal, hogy mások játékát nézzük. A keresztény életnek is állandó edzésre van szüksége. Mégpedig kemény edzésre.

Milyen jó volna, ha a brazíliai tüntetések valami nagy-nagy felkiáltójellé nemesednének: Mentsétek meg a játékot a pénztől! – írja Johannes Röser. Milyen jó volna, ha Brazília ilyen értelemben mindnyájunk számára megnyerhetné a világbajnokságot. Ha az 1904-ben alapított Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA nem millióival, hanem a játék erkölcsi erejével válna nagyhatalommá.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .