Bonifác-érem Erdő Péter bíborosnak

A kitüntetést olyan személyek kapják, akik kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak a német nép és katolikus egyház, valamint a világ népeinek és katolikusainak egységéhez, továbbá tudományos felkészültségükkel az egyház érdekében maradandót alkottak. A magas kitüntetésben többek között Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának elnöke; Joseph Höffner, bíboros-érsek; Oswald von Nell-Breuning jezsuita, az egyház szociális tanításának legkiemelkedőbb német egyénisége, a Quadragesimo Anno (1931, XI. Piusz pápa) pápai körlevél előkészítője; Daniel Casey, a betlehemi egyetem dékánja, Avi Primor, Izrael állam németországi nagykövete részesültek
A kitüntetést a „német nép apostoláról” nevezték el. Szent Bonifác bencés szerzetes, Franciaország legjelentősebb misszionáriusa 672-ben született az angliai Wessexben. Tanulmányait Exeter és Nursling bencés kolostoraiban végezte. Pappá szentelését követően tanár volt, majd 716-ban Frieslandban kezdte meg missziós tevékenységét. Egy ideig az angliai Nursling kolostorának apátja volt, majd Rómába zarándokolt. II. Gergely pápától kapta a Bonifác nevet, aki azzal bízta meg, hogy „Germánia vad népei számára” hirdesse az evangéliumot. Misszionáriusi munkájának következő állomásai Hessen, Türingia és Bajorország. 722. november 30-án püspökké szentelték, 732-ben Kelet-Franciaország érsekévé, 738-ban Németország pápai legátusává nevezték ki. Bonifác alapította Fritzlar, Tauberbischofsheim és Fulda kolostorait. Freiburg, Eichstätt, Erfurt, Würzburg és Bürabur püspökségeit. 747-ben Mainz püspöke lett. 754. június 5-én Frieslandban szenvedett vértanúságot, sírja a fuldai dómban található.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .