Böjte Csaba a focivébéről

Fotó: Merényi Zita

 

„Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: »Mondom nektek: ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába«” (Mt 5,20).
Világbajnokság! Elkezdődött a bajnokság, hajrá, fiúk! A sport igazából arról szól, amiről az élet is: küzdelemről, harcról, erőfeszítésről, diadalmas győzelmekről és véres kudarcokról. Kell a kemény sport; kell hogy a saját szemünkkel lássuk, hogy egyetlen gólt sem adnak ingyen, minden egyes vacak pontért meg kell küzdeni! A létért való küzdelem a mi vidékünkön is nagyon háttérbe szorult. Sokan úgy érzik, hogy nekik minden, de minden alanyi jogon jár. Lám-lám, kijár az egészségügyi ellátás, az ingyenes oktatás, de mehetsz ingyen a könyvtárba, a városnapokon szervezett jobbnál jobb koncertekre, előadásokra, bármire…. Csak szólnod kell a szüleidnek, a tanároknak, pályázzál, és mindent elérsz, megkapsz! A lógásokért, a tanárokkal való szemtelenkedésért legfentebb egy enyhe ejnye-bejnye jár, mert ugye te már a Z generáció tagja vagy, és éppen ezért már dolgoznod sem kell, egyből mehetsz munkanélküli segélyre…
Kedves fiatal, kedves idősebb testvéreim! Szeretettel biztatlak benneteket arra, hogy nézzétek a meccseket, a verejtékben fürdő férfiakat, ahogy taknyukon-nyálukon csúszva összehoznak egy-egy beadást vagy a mindent jelentő gólt! Nézzétek a meccset, és döbbenjetek rá arra, hogy egy hazug világban éltek, mert igazából mindenért, ami valóban érték, nektek is meg kell küzdenetek! Tetszik vagy nem, az élet senkinek, még nektek sem ad semmit ingyen abból, ami valóban számít. Meg kell küzdeni a tudásért, a megélhetést jelentő szakmáért, egy igazi, tiszta párkapcsolatért, a titeket anyává, apává tevő kisbabáért, mindazért, ami örömet, békét, nyugalmat hoz a szívetekbe.
Nézzétek a pontot szerző játékos örömét, a csapatot, ahogy egy hosszú, nehéz meccs után diadalmasan levonul a pályáról! Döbbenjetek rá, hogy a jól végzett, becsületes munka örömét, a megérdemelt győzelem ragyogását csak a harcosok ízlelik meg! Egy kemény viadalon elért diadalmas győzelem olyan tiszta öröm, olyan kristályserlege a létnek, melyet soha senki nem vehet el tőled, ami bearanyozza az életedet, s téged néped bajnokává tesz.
Elkezdődött a viadal, nézzük a bajnokságot, és szakadjon fel belőlünk is a többet, jobbat akarás! Ne pénzzel akard megvenni a diplomádat, ne fogadd el verejtékes munka nélkül a tapsot! Te küzdelemre született, kemény szilánkja vagy népednek – állj ki, és ott, azon a pályán, melyet te választottál, kitartó munkával szerezd meg a bajnoki címedet!

Forrás: Böjte Csaba OFM
Facebook-oldala

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .