Bogár-élet nyáron

 

A teamek és az iroda előkészítő munkája a lelki­na­pokon érik be, amelyeket az ország néhány kistelepülésén rendeznek meg. Több korosztály és célközönség számára szerveztek programokat idén nyáron is. Az úgynevezett Bogár-táborokban elhivatott önkéntesek a szabadidő tartalmas eltöltésének lehetőségét kínálják a fiatalok számára: kidolgozott pedagógiai koncepció mentén, játékpedagógiai eszközökkel fejlesztik a résztvevők személyiségét, és élményeken keresztül tanítják őket felelősségvállalásra, egymás iránti figyelemre, tiszteletre. A táborozóknak alkalmuk nyílik az adott tájegység szokásainak és látnivalóinak megismerésére is.

Lelkinapok gyermekeknek és kamaszoknak

Egy időben hat település: Keszeg, Kocsér, Tokaj, Törökbálint, Pálháza és Veresegyház fogadta be a gyermekek és a kamaszok korosztályát. A hatszázkét, tíz és tizenhat év közötti fiatal százharmincnégy csoportvezető, illetve helyszínenként egy táborvezető, egy tábori pap és a háttérben dolgozók segítségével ismerkedett a tábor fő témájával és a többiekkel. A tizennégy–tizenhat éves korosztály a konfliktuskezeléssel foglalkozott, a tíz és tizenhárom év közöttiek fő témája pedig ez volt: KapcsoljON!
„Nagyon szuper emberek voltak a csapatomban, és nagyon sok szeretetet kaptam tőlük. Jó volt adni is nekik, rengeteget nevettünk, és azóta is sokat beszélgetünk. Úgy tűnik, lesz, akivel együtt megyünk klubba, és ennek szívből örülök, mert nagyon megszerettem a társaimat. Idén is király programokat szerveztek nekünk. Nagyon tetszett a kamaszprogram, a misék, és a misszió különösen is. Lényegében minden.” (14 éves lány)
„Segített a hitem fejlődésében! Olyan szemlélettel és hangulattal indultam neki a napnak a reggeli imák után, hogy azt éreztem, jó úton járok. Napközben nemhogy nem akadályozta a többi ember ezt az életérzést, hanem még segített is megőrizni egészen estig, sőt egész hétre, és talán még az egész évre is!” (16 éves fiú).

Ifjúsági lelkinapok

Idén az ország két pontján szerveztek ifjúsági lelkinapot. Kaposváron és Ságújfalun kétszázhét tizenhét–hu­szon­egy éves fiatalt fogadtak negyvenegy csoportvezető és helyszínenként egy táborvezető, egy tábori pap, valamint két-két háttérben dolgozó személy segítségével. Az ifik témája ezúttal a tükör volt.
„Nagyon jók voltak a blokkok, lelkileg sokat adtak. A sportverseny idén kifejezetten jól sikerült: tetszett, hogy korosztályok szerint ketté voltunk bontva, és egy időben mindig csak a fél csapat teljesítette a feladatot. Az akadályversenynél nagyon lelkesítőnek éreztem, hogy az »akadályoknál« fantasztikus lelkesedéssel vártak minket. A helybéliek vendégszeretete csodálatos volt, még sosem tapasztaltam ilyet.” (20 éves lány)
„A beszélgetések a témáról, a misék, a közös éneklések, a rengeteg nevetés, az önmegismerés, a játékok mind-mind hozzájárultak a hitem fejlődéséhez.” (17 éves lány)

Családos lelkinapok

Régi és új „bogárcsaládok”, összesen harminchárom fészekalj gyűlt össze az idei családos lelkinapokon Bükkszéken. A nyolcvanhárom gyereknek huszonhárom lelkes és megbízható fiatal gyerekvigyázó tartott foglalkozásokat, mialatt a szülők kiscsoportos beszélgetéseken osztották meg egymással tapasztalataikat a „Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk” (Simone Weil) témával kapcsolatban.
Hálásak vagyunk, hogy a Szent Ignác-i lelkiség erősítésére tábori papként velünk tartott Forrai Tamás SJ, Horváth Ferenc SJ, Koronkai Zoltán SJ és Sajgó Szabolcs SJ – fogalmaz összefoglalója végén Zólyomi Kata Bogár-koordinátor. Az ifitáborban csoportvezető volt Kiss Ferenc SJ és Tran Ngu SJ. Táborvezetőként Jacsó Annamária és Tuzson-Berczeli Bernadett, hátteresként Nagy Luca volt velük. Résztvevőként, vezetőként, illetve gyerekvigyázóként pedig több jezsuita munkatárs gyerekei voltak jelen az idei Szentjánosbogár-lelki­na­pokon.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .