A bizalmatlanság logikája helyett

Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára szeptember 20-án, az ENSZ New York-i székházában Vatikán Városállam nevében aláírta az atomfegyvereket betiltó egyezményt, amelyet július 7-én fogadott el a világszervezet.
Ez a dokumentum mérföldkő a jogi eszközök sorában, amelyekkel gátat lehet szabni annak a globális fenyegetésnek, amit a nukleáris fegyverek jelentenek, illetve el lehet érni azok teljes felszámolását.
Az észak-koreai atomprogram miatt növekvő feszültségre a tárgyalások újrafelvételével szükséges válaszolni. Magunk mögött kell hagyni a nukleáris fenyegetést, a katonai erőfölényt, az ideológiát és az egyoldalúságot, ami a hidegháború logikájára emlékeztet – fogalmazott a vatikáni főpásztor a ratifikálás alkalmából.
Ferenc pápa március 23-án az atomfegyverekkel kapcsolatban így írt üzenetében: „A nemzetközi közösségnek az a feladata, hogy előrelátó stratégiákat alkalmazzon a béke és a stabilitás előmozdítására, és hogy elkerülje a rövidlátó hozzáállást a nemzeti és nemzetközi biztonság problémáival kapcsolatban. Egy olyan etika és jog, amely az egymás és potenciálisan az egész emberiség elpusztításával való fenyegetésre épül, szemben áll az ENSZ szellemiségével.”
Nincsenek illúzióink arra vonatkozóan, hogy sikerül teljesen megszabadítani a világot a nukleáris fegyverektől, azonban elkeserítő látni, hogy új atomprogramokat dolgoznak ki, és folyamatos az atomfegyverek gyártása. Ezek hamis biztonságérzetet adnak. A nukleáris elrettentés ígérte béke tragikus illúziónak bizonyult, és ma is az. A béke és a nemzetközi stabilitás nem alapulhat egymás kölcsönös elpusztítására vagy a megsemmisítéssel való fenyegetésre. Lényegbevágó, hogy a félelem és a bizalmatlanság logikáját egy felelős etika váltsa fel, hozzájárulva egy olyan, bizalmi légkör kialakulásához, amely a többoldalú párbeszédet részesíti előnyben – tette hozzá Paul Richard Gallagher.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .