Bioetikai útmutató

A könyvből csupán két példát kiemelve is jól látszik, hogy van mit rendbe tenni ezen a téren. Az egyik mindjárt a gender fogalma, mely hazánkban is megnyilatkozásra késztette a kérdéssel foglalkozó szakembereket és egyházi vezetőket. Ez egyfelől jelentheti a nemiség társadalmi meghatározottságait, összefüggéseit. Másfelől viszont – és a szócikk szerzője, Oscar Alzamora Revoredo perui püspök is ezt hangsúlyozza – a szónak olyan tartalmat is adhatnak, mely szerint a férfi és a nő biológiai eltéréséből adódó szerepei csupán szociális rárakódások, azaz megváltoztathatók. Így lehetőség van arra, hogy a többértelműséggel visszaélve olyan ideológiai fegyver kerüljön az érdekeltek kezébe, mellyel család- és – egyáltalán nem burkolt – vallásellenes elképzeléseiket megvalósíthatják.

A másik példa a kockázatmentes anyaság. E fogalmon eredendően olyan intézkedéseket értettek, amelyek az anya egészséges várandósságát és problémamentes szülését segítik. Csakhogy a megvalósítás gyakorlati teendőinek felsorolásába az abortuszhoz nyújtott „technikai” támogatás is belekerült, sőt, e lista készítői határozottan kiállnak a termékenység-ellenőrzés és a születésszabályozás mellett.

A könyv külön értéke, hogy a szócikkeket olyan szakemberek írták, akik érezhetően jól ismerik az egyes témák valamennyi összefüggését. Ennek köszönhető, hogy szinte minden írás a felvetett probléma velejéig igyekszik hatolni. S a kötetet olvasva úgy tűnik, erre nagy szükség van napjainkban.

(Családlexikon. Szent István Társulat, 2012)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .