Biblikus előadás-sorozat indult Miskolcon

Jákob történetén keresztül a hallgatók arra kaptak példát, hogyan tanít a Biblia élni. A bibliai történetek gyakorta nem egy ember, hanem egész nemzedékek tapasztalatát, szenvedését, vágyakozását sűrítik egybe. Jákob életútját követve próbáljuk megérteni saját sorsunkat és azt, ahogyan Isten vezet minket. Jákob és testvére, Ézsau születésének körülményei és jellemük megrajzolása előrevetíti az edomiták és a zsidók harcát. Az elsőszülött atyai áldását csalással megszerző Jákob mindig sikeres, mindenben megelőzi testvérét. Mit akar ezzel tanítani a Biblia? Hogy Isten odaállt volna a csaló mellé? A Biblia nagyon reálisan ábrázolja az életet: ahol nem mindig a jó győz. Jézus azt mondta, olyanok leszünk, mint a bárányok a farkasok között. Jákob csalással szerezte meg az áldást, ettől kezdve viszont a történet arról szól, hogyan lesz ebből a csalóból Isten eszköze.
Magányosan, félelemben, Ézsau haragja elöl menekülve Jákob először találkozik Istennel. Üzletet ajánl az Úrnak: ha hazavezeti, elfogadja Istenének. Isten kezébe veszi Jákob sorsát: saját eszközével tanítja. Amikor a csaló Jákobot becsapja apósa, és még egyszer hét évet kell szolgálnia, hogy Ráhelt is megkapja, keserves időszak kezdődik életében. Isten neveli az öntelt embert, aki megtapasztalja: amíg a lelkében nincs béke, amíg a testvérével ki nem engesztelődik, addig körülötte is békétlenség van. Lelkében küzd a csaló és az új, a születőben lévő Jákob. Isten áldását kéri, mert rádöbben, hogy amit csalással szerzett, az nem lehet igazi. Megérti, hogy az életben sok mindent el lehet érni ügyeskedéssel: de a boldogságot, hogy szeressenek, csak ajándékba kaphatjuk. Jákob egy ilyen áldásért könyörög. Amikor összetört, akkor mondja neki Isten, hogy erős. Akkor lett az Isten eszköze. Képes lett leborulni, megalázkodni Ézsau előtt. A büszke Jákobot Isten alkalmassá nevelte. A történet rólunk is szól – hangsúlyozta Székely János püspök.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .