Betlehem testvérvárosa lett Budapest

Fotó: Land-of-the-bible.com

 

Az egyezmény ünnepélyes aláírása előtt Tarlós István ellátogatott a Betlehemben található, 1950-ben alapított Aida menekülttáborba, ahol jelenleg mintegy ötezren élnek. Ott Muhammad Alazza, a Ladzsí ifjúsági központ szóvivője ismertette az életkörülményeket, és egy rövid séta során bemutatta a menekült palesztinok és leszármazottaik lakónegyedét.
Ezután a város főterén, a Jászol téren lévő békeközpontban egy rövid ünnepség keretében Anton Szalman betlehemi főpolgármester és Tarlós István aláírta a testvérvárosi együttműködésről szóló megállapodást.
Anton Szalman az MTI-nek elmondta, hogy még sohasem járt Budapesten, de tervei szerint jövő tavasszal személyesen is felkeresi a magyar fővárost, hogy jobban megismerje a magyar kultúrát.
Betlehem egyrészt kulturális cserekapcsolatokat és élményeket vár a magyar testvérvárostól, másrészt pedig azt, hogy megmutathassák magukat a magyar embereknek, és megoszthassák velük azokat a kihívásokat, amelyekkel a palesztinoknak és Betlehemnek meg kell birkóznia. Azt remélik, hogy az együttműködés eredményeként Magyarországon minél többen ismereteket és tapasztalatokat szereznek majd a Szentföldön élő keresztényekről.
Tarlós István elmondta, hogy már negyedszer jár Betlehemben – korábbi izraeli látogatásai során is időt szentelt a város felkeresésére –, s ezúttal módja volt alaposabban is megismerni Jézus szülőhelyét.
Budapest vezetője a beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar fővárosnak már számos testvérvárosa van, ám e kapcsolatok egy része inkább csak protokolláris, míg egy másik része aktívabb. A Betlehemmel alakuló együttműködésnek Budapest nagy jelentőséget tulajdonít. A megállapodás létrejöttében fontos szerepe volt Marie Antoinette Sedin korábbi budapesti palesztin nagykövet asszonynak, valamint Rada Csabának, a rámalláhi magyar külképviselet nagykövetének.
Tarlós István kifejtette, a testvérvárosi egyezménnyel az a céljuk, hogy kereteket teremtsenek az együttműködéshez a kereszténység ikonikus székhelyével. Európában ugyanis védeni kell a keresztény gyökerű klasszikus európai kultúrát, minden más vallás tiszteletben tartása mellett.
A főpolgármester arra törekszik, hogy a Jeruzsálemtől mintegy tíz kilométerre fekvő városban megismerjék Budapestet, és minél több betlehemi is ellátogasson Magyarországra. Több területen szeretnének kapcsolódni a közel-keleti városhoz, mindenekelőtt a klasszikus kultúra, az irodalom, a zene és a képzőművészetek terén. Emellett az ifjúság és a sport, valamint az építészetnél szélesebb értelemben vett örökségvédelem is kiemelt területe lesz a két város közötti együttműködésnek.
Tarlós István Betlehemben megköszönte a baráti fogadtatást, és békét kívánt a helyieknek, hogy gyermekeik boldogságban nőhessenek fel.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .