Békét, szabadságot és demokráciát Szíriának

Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ez a megoldás lehetséges. A helyi keresztény közösség félelmei és reményei kapcsán a pátriárka elmondta: nem félnek az iszlámtól, inkább attól, hogy Szíriában is eluralkodik a káosz, mint Irakban. Isten szeretetével a keresztények és a muzulmánok megoldhatják ezt a válságot, az arab világ tragikus helyzetét, és együttesen folytathatják a béke, a haladás, a szabadság és a demokrácia útját.

A szíriai apostoli nuncius, Mario Zenari érsek augusztus 8-i rádiónyilatkozata szerint a Vatikán, a helyi egyházi vezetők és a keresztény hívők egyaránt tartanak attól, hogy Szíriában a vallások közötti párbeszéd és együttélés megszűnhet. Szükség volna egy pápai küldött látogatására a keresztény közösségeknél. Sokan már Törökországba vagy Libanonba menekültek az erőszak elől.

Samir Khalil Samir egyiptomi jezsuita, vatikáni Közel-Kelet-szakértő augusztus 4-i rádiónyilatkozatában kijelentette: „Basar al-Asszad szír elnök rosszul méri fel a lakosság hangulatát. A szírek már nem viselik el többé az erőszakot.” Már a mostani elnök apja is erőszakkal válaszolt az ellenzéki tiltakozásokra. Ettől eleinte a szírek visszavonultak, de most változás történt, és ezt a fiatal elnök nem vette észre, vagy nem akarja tudomásul venni. Az évek óta tartó elnyomás már elviselhetetlenné vált. „Az emberek ezt meg akarják szüntetni.”

A békés tüntetések során március óta – az Al Jazeera televízió adatai szerint – több mint ezerhétszáz embert öltek meg, és mintegy huszonháromezer ellenzékit vettek őrizetbe. Segélyszervezetek becslései szerint mintegy tízezer ember menekült Libanonba és Törökországba. Egyedül július 31-én Hama városban legalább száz személyt öltek meg.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte ugyan augusztus 3-án a szíriai erőszakot a polgári lakosság ellen, de nem tudott megegyezni büntető szankciókról. Az Európai Unió augusztus elseje óta már harmincöt szír vezetőtől tagadta meg a beutazási engedélyt, és bizonyos bankbetéteket zároltak.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .