Bazilika az Iznik-tóban

Iznik latin neve, Nicea a keresztények számára ismerősen cseng, hiszen a város annak az első egyetemes zsinatnak szolgált helyszínéül, amelyet I. Konstantin római császár hívott össze 325-ben. (A második niceai zsinatot 787-ben tartották.)

 

 

A település, mely Törökország nyugati felén, Bursa tartományban fekszik, az azonos nevű körzet központja. A műemlékekben gazdag, csendes, hangulatos kisváros több mint négyezer éves múltra tekint vissza. Neve nemcsak a zsinatok révén vált híressé. Iznik a XVI. és XVII. században, az Oszmán Birodalom fénykorában a kerámiakészítés fellegvára volt.


A most feltárt templom romjai már a mintegy húsz méterre lévő vízpartról is látszottak. A régészek azért kezdtek bele a feltárásába, hogy többet tudjanak meg az épületről.

 

További vizsgálatokra és kutatásokra lesz szükség annak megállapításához, hogy pontosan milyen bazilikáról is van szó. A feltételezések szerint a romok annak a Szent Péter-templomnak a maradványai, amelyet egyes keresztény források is említenek. A templom korát még pontosítani kell, de nagy valószínűséggel Krisztus után 500 körül épült.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .