Bátorítás Ázsiának

A pápa január 15-én délután érkezik a Fülöp-szigeteki főváros, Manila repülőterére. 16-án szentmisét mutat be a Szeplőtelen Fogantatás-székesegyházban, délután pedig az ország családjait köszönti.

Január 17-én találkozik a Haiyan tájfun okozta katasztrófa túlélőivel. Szentmisét mutat be a nyolcezer áldozatot követelő természeti katasztrófa áldozataiért, találkozik a papság és a szerzetesség képviselőivel, majd Manilába visszatérve másnap fiatalokkal találkozik a Rizal parkban.

Srí Lanka, régi nevén Ceylon, egy könnycsepp alakú sziget India partjaitól délre. Neve magyarul annyit jelent: fényességes sziget. Tizenhét millió lakosának hetvennégy százaléka szingaléz, tizennyolc százaléka tamil. Az egykori angol gyarmat függetlenségét 1972-ben kiáltották ki. 1983-ban a kisebbségben lévő tamilok polgárháborút robbantottak ki, amely 2009-ben vereségükkel végződött.


A lakosság hetven százaléka buddhista, tizenöt százaléka hindu, hét százaléka mohamedán, nyolc százaléka keresztény. A katolikusok száma 6,8 százalék. Colombo érseke, Malcolm Ranjith bíboros szerint a pápa látogatása további kiengesztelődésre bátorító jel lesz a polgárháború szomorú időszaka után. Az apostoli látogatás mottója: „Maradjatok meg szeretetemben.”

Srí Lanka politikusai azt ígérték, hogy a január 8-án esedékes elnökválasztást erőszakmentes kampány jellemzi majd.

Ferenc pápa visszautasította, hogy biztonsági okokból páncélozott autóval közlekedjék. Nyílt közvetlenséggel akar megjelenni az emberek között, nem „szardíniás dobozba zárva”.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigetek 7107 szigetből álló ázsiai szigetállam. Magellán fedezte fel 1521-ben, s ő nevezte el II. Fülöp spanyol királyról (1527–1598). A spanyol gyarmat 1898-ban az Egyesült Államok igazgatása alá került – úgynevezett félgyarmat lett –, s csak 1946-ban vált függetlenné. Az egyetlen ázsiai keresztény többségű ország. A lakosság nyolcvanhárom százaléka római katolikus, kilenc százaléka protestáns.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .