Bábel Balázs érseki kinevezésének évfordulóján beiktatta a főszékeskáptalan új tagjait

A szentmise kezdetén a főpásztor beiktatta a főszékeskáptalan új tagjait: Csernák Pál címzetes apátot a penitenciárius kanonoki tisztségbe, Fekete Szabolcs esperest a mesterkanonoki stallumba, Mészáros István címzetes prépostot a kiskunsági főesperesi stallumba. Hivatalba lépett a főszékeskáptalan új nagyprépostja is, Bergmann János címzetes apát, akit a főpásztor az eskü letétele után ünnepélyesen a nagypréposti stallumhoz kísért.
Szentbeszédében az érsek áttekintette a káptalan történetének nagy eseményeit. Megemlékezett az egyházmegye aranykoráról, amikor Bácson társaskáptalan működött. Felidézte a káptalan történetének nagyjait, és külön megemlítette Katona Istvánt, aki Magyarország történetének megírása mellett két kötetben feldolgozta a kalocsai érsekség történetét is. A főpásztor felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy mindenkinek a legtöbbet kell megtennie azon a helyen, ahová Isten állította. Hivatásunkat a legteljesebb mértékben teljesítenünk kell, s munkánkat az imának kell átjárnia – fogalmazott Bábel Balázs.
A szentmisén részt vettek Kalocsa és környéke hívei, többen népviseletben álltak az oltár előtt.
Az ünnepi szentmise után hitoktatói továbbképzést tartottak, amelyen az egyházmegye hitoktatói közül mintegy hetvenen vettek részt a Nagyasszonyunk Köznevelési Intézményben.
Az előadásokat Fekete Szabolcs bajai esperes, frissen beiktatott kanonok tartotta arról, hogyan dolgozható fel a hitoktatásban a nagyhét témája. Délután a hitoktatás gyakorlati módszereivel foglalkoztak a résztvevők.

Rendhagyó hittanórát tartott Bábel Balázs érsek Kalocsán

Rendhagyó hittanórát tartott Bábel Balázs érsek a kecskeméti Piarista Gimnázium és Általános Iskola elsőáldozói számára február 24-én az érseki székhely Nagyboldog­asszony-őszékesegyházában.
A hetven tanuló Görbe László piarista plébános vezetésével látogatott el a templomba, ahol szentmisén vettek részt. A szertartás után Bábel Balázs érsek bemutatta a székesegyházat, ismertette a diákokkal az egyházmegye történetét, és felhívta a figyelmüket a közelgő elsőáldozás fontosságára.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .