„Az üzenet célba ért”

(Nálunk sajnos a tömegtájékoztatás inkább csak a pedofil botrányok következményeit gyógyító szavait, gesztusait közvetítette.) XVI. Benedek pápa április 16-i udvariassági látogatása éppen 81. születésnapjára esett. Vatikán-szakértők előre jelezték, hogy különösen mivel elsősorban az iraki háború miatt nincs teljes nézetazonosság a Bush-kormány és a szentszéki álláspont között, vatikáni részről el kívánták kerülni a találkozó túlzottan családias jellegét.

A Fehér Házban először II. János Pál pápa tett udvariassági látogatást Jimmy Carter elnöknél, 1979. október 6-án – a mostani volt tehát a második alkalom. Ez nemcsak azért volt így, mert a pápák 1870 óta nem utaztak, hanem azért is, mert az Egyesült Államok nem állt diplomáciai kapcsolatban a Szentszékkel. Pápa és az Egyesült Államok elnöke között 1959. december 6-án történt az első találkozás a Vatikánban, amikor XXIII. János pápa fogadta Dwight D. Eisenhowert. A katolikus vallású John F. Kennedy elnök 1963. július 2-án járt VI. Pál pápánál, ő pedig 1965. október 4-én – amikor az ENSZ székhelyére látogatott, és híres mondatát kiáltotta az emberiségnek: „Soha többé háborút!” – találkozott Lyndon B. Johnson elnökkel is New Yorkban. 1970. szeptember 28-án Richard Nixon volt VI. Pál pápa vendége a Vatikánban. Ronald Reagan köszöntötte II. János Pált 1987. szeptember 10-én Miami repülőterén. Az idősebb George H. W. Bush elnök 1989. május 27-én már a szovjet világhatalom összeomlása idején volt a Vatikánban II. János Pál pápánál. Bill Clinton és II. János Pál a denveri nemzetközi repülőtéren találkoztak 1993. augusztus 12-én. George W. Bush 2004. június 4-én járt a Vatikánban II. János Pál pápánál. 2007. június 9-én már XVI.Benedek pápa vendége volt.

XVI. Benedek pápa az ENSZ New York-i székházában elődje 1995-ös beszédét idézte: az ENSZ feladata, hogy erkölcsi központ legyen, ahol a világ minden nemzete otthon érzi magát és kifejleszti az egyetlen emberi család tudatát. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata különféle kultúrák és vallások közös gyümölcseként született. Mindegyiket az a közös vágy hatotta át, hogy az embert állítsák az intézmények, a törvényhozás és a társadalom középpontjába. “Az emberi dolgok helyes rendjéért folytatott küzdelem minden nemzedék feladata” – idézte Spe salvi enciklikáját a pápa, majd több nyelven békét és jólétet kívánt Isten segítségével.

„Az evangéliumra épülő szabadság legyen Amerika megkülönböztető jegye” – a pápa megújulásra biztatta a katolikusokat a New York-i Yankee stadionban bemutatott szentmisén. A hívek soha ne veszítsék el Istenbe vetett bizalmukat, a viszontagságok, botrányok ellenére se, hanem keressék Isten országát a mindennapi életben, engedelmeskedve a szeretet törvényének – ez volt az az üzenet, amelyet a pápa hagyott az amerikai katolikusoknak. Erről az üzenetről mondta P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő, hogy célba ért.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .