Az Úrban való öröm az erősségetek

Az eseményen, amelyen 2400 vendég vett részt, jelen volt a három görög­katolikus főpásztor: Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök. A Nyíregyházán minden évben megrendezett táncmulatság idei mottója így hangzott: „Az Úrban való öröm az erősségetek” (Neh 8,10).
A görögkatolikus bált a Szent Miklós-székesegyházban püspöki vecsernye előzte meg. A nagyszabású rendezvényen a görögkatolikus főpásztorok a nagy számban jelen lévő hívekkel együtt imádkozták a tékozló fiú elővecsernyéjét. „Sokkal felemelőbb így énekelni vecsernyét” – ezekkel a szavakkal üdvözölte Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek metropolita a farsangi bálra érkező híveket.
„Úgy gondolom, hogy közöttünk nincs tékozló fiú vagy leány, hiszen ha itt vagyunk a templomban, mi hazatérő gyermeknek mondhatjuk magunkat – kezdte homíliáját az érsek. – A két testvér közül inkább a másikéhoz hasonlít az életünk.” A másik testvéréhez, aki rossz szemmel nézte, hogy az atya visszafogadta a tékozló fiút, és aki szemrehányást is tett ezért atyjának. Ahogyan neki, olykor nekünk is fáj, hogy az Atya másokhoz is jó. Jeremiás is fölteszi a kérdést: „Hogy lehet az, hogy a gonoszoknak is jó a soruk, van itt igazság?” Ám a történetben az Atya így fordul az elégedetlenkedő fiúhoz, s vele együtt hozzánk is: „Fiam, te mindig velem vagy, mindenem a tied.”
„Mennyire megváltozna az életünk, ha fölfognánk, hogy az Atya mindig velünk van, és soha semmiben nem szenvedünk hiányt, hiszen ő tudja, mire van szükségünk. A nagyböjt éppen arra lesz alkalmas, hogy belássuk, mennyi minden a miénk. Minél inkább le tudunk mondani földi ragaszkodásainkról, annál inkább megnyílik a szívünk és az értelmünk a felismerésre, annál inkább megérthetjük, mennyi mindenünk van.”
Az estet a három hierarcha és Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere nyitotta meg a Continental Arénában. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, aki utoljára éppen 25 évvel ezelőtt vett részt ezen a rendezvényen, köszöntőjében a tékozló fiú mulatságairól szólva leszögezte: a mai este különbözik ezektől, hiszen ez a bál „a találkozás, a közös kikapcsolódás estéje, ahol mindenki főszereplő lehet. Reményeink szerint ez Istennek tetsző alkalom” – mondta.
Kovács Ferenc polgármester örömét fejezte ki, hogy a felújított, átalakított aréna nagy létszámú közösségi programoknak is helyet adhat: „Milyen jó, hogy minden évben itt van ez az erős közösség, amelynek erős vezetői vannak” – fogalmazott a polgármester, majd Kocsis Fülöp érsek vezetésével elhangzott a Mennyei Király imádság.
A beszédek után a zene és a tánc vette át a főszerepet. A nyitótáncot az edelényi Szent János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium növendékei mutatták be. A házigazda, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök személyesen köszöntötte a bálozókat, minden asztalnál váltott néhány szót a vendégekkel.

Szöveg és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .