Az ukrán válság ortodox arca

Nem meglepő tehát, hogy májusban az odesszai oroszbarát tüntetések a székesegyházban bemutatott liturgia után robbantak ki, melyet Agafangel érsek vezetett. A metropolita a moszkvai patriarchátushoz tartozó főpap és a volt oroszbarát államelnök, Viktor Janukovics pártjának parlamenti képviselője a regionális parlamentben, Odessza vezető politikai személyisége. Rajta kívül még számos más ortodox pap tölt be fontos politikai tisztséget az országban. Agafangel érsek persze nem híve a keresztény egységtörekvéseknek. Mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza Odesszában görögkatolikus székesegyház építését. A főleg Nyugat-Ukrajnában élő ötmilliós görögkatolikus egyház képviselői ugyan nem viselnek politikai tisztséget, de híveikkel együtt nyilvánvalóan nyugatbarát beállítottságúak.


Előbb az érsek közvetlen munkatársa, Valerij Kaurov oroszbarát politikus menekült Moszkvába, majd onnan jelentkezett, mint az úgynevezett Új-Oroszország (a délkeleti ukrán területek) elnöke. Azóta Agafangel érsek is elhagyta Ukrajnát. Szlavjanszk egyik oroszbarát fegyveres csoportjának elesett vezetője, Szergej Nyikolajevics Zurikov a kijevi barlangkolostor szerzetese volt. Az oroszbarát donyecki fegyveresek spirituális vezetője, Zucsenko pedig a druzskovai katedrális vezető papja volt május 8-án bekövetkezett haláláig.

Kirill moszkvai pátriárka éppen a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrajnai ortodoxia esetleges elszakadásának megakadályozása érdekében látszólag nem támogatta a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását, és ismételten kijelentette: „A kormány ne avatkozzék egyházi ügyekbe.” Valójában azonban úgy tartják őt számon, mint aki Putyinhoz hasonlóan azt vallja: „egy ország, egy egyház.” A moszkvai patriarchátushoz tartozó ortodox papok közül ezért egyre többen kihagyják a liturgiából Kirill pátriárka nevét.

Az ukrán ortodox egyház kijevi patriarchátusa – Filaret pátriárka vezetésével – a válság kezdetétől a maidani tüntetők, illetve az ukrán vezetés mellett áll. Az ukrán ortodoxok 39,8 százaléka tartozik a kijevi patriarchátushoz. Ők tehát jóval többen vannak, mint a moszkvai patriarchátushoz tartozó 29,4 százalék.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .