Az új evangelizációról Tolnán

A szertartás előtt kulturális műsort tartottak a templomban. A tanulók felidézték az iskola névadója, Szent Mór püspök életét. Zenei produkciók is színesítették a programot, melyen részt vett – többek között – Sümegi Zoltán, a település polgármestere, Appelshoffer Ágnes alpolgármester és az anyaintézmény, a paksi katolikus iskola igazgatója, Stallenbergerné Madarász Veronika is. Este cserkészbált tartottak az iskola nagytermében.


Az ünnepi mise után Udvardy György püspök interjút adott. A főpásztor a Pécsi egyházmegyében zajló átszervezésekről elmondta: a közigazgatás és a közlekedés változásai, valamint az elnéptelenedő falvak miatt szükséges a működés újragondolása. Az egészen kis településeken már képtelenek a helyi hívek fenntartani az egyházközséget, ugyanakkor a lelkipásztorok száma is csekély. Mindössze hetvenhét papnak kell ellátnia kétszázhat plébániát és mintegy ötszáz filiát. Fizetett alkalmazott már csak elvétve akad. Ám a nehéz körülmények sem gátolhatják meg a lelkipásztort az evangélium hirdetésében, és abban, hogy a híveket szentségekhez juttassa, a fiatalokat hitoktatásban, az időseket, betegeket lelki gondoskodásban részesítse.

Udvardy György szerint olyan társadalomban élünk, ahol nagy a vándorlás, külföldre és vissza, faluból városba és fordítva; kiki keresi a boldogulást. A gazdasági válság sokakból hoz elő eddig ismeretlen érzéseket, félelmeket, kérdéseket. Az emberek rádöbbennek a közösség, a szolidaritás fontosságára, sokan keresik a hitet, és találnak rá a vallásra. Itt az idő új lelkesedéssel újraevangelizálni. Ez volt a püspöki szinódus legfőbb üzenete is. A pécsi főpap a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia küldötteként vett részt a római fórumon. A főpásztor az új lelkesedés velejárójának tekinti a plébániák szervezetének, gazdálkodásának szükségszerű átalakítását, és a kultúrát, értékeket teremtő, illetve közvetítő egyházi iskolák minél jobb működtetését is.

Fotó: Wessely

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .