Az örömhír átadásának legfőbb terepe

 

Székely János püspök ezeket a jó példákat, valamint a Rómában a 2000-es jubileum előtti években lezajlott vizitációk eredményeit látva javasolta Erdő Péter bíborosnak a program meghonosítását. (Hazánkban is voltak korábban hasonló vállalkozások. Ilyen volt például Mindszenty hercegprímás idejében az Esztergomi egyházmegye területére kiterjedő utcapasztoráció.)


 

A látogatókat a plébános választja ki a jelentkezők közül, akik a plébánia nevében keresik fel és szólítják meg a családokat. Ismeretségek segítségével, például a katolikus iskolákban tanulóktól vagy a hittanon résztvevőktől elindulva gyűjtik össze a címeket, amelyekre kiküldik a családlátogatást felajánló levelet. A beleegyező visszajelzést adó családokat azután – bibliai példát követve – kettesével látogatják meg. A vizitációk legfontosabb eleme a családdal közös imádság, amelyhez segítségként Székely János püspök vezetésével imafüzet is készült. A kiadvány a családokért mondható imádság mellett – amely már a családlátogatás során is kiválóan alkalmazható – az egyes ünnepekhez kapcsolódó családi imákat is tartalmaz.

A továbbképzésen öt plébánia családlátogatói számoltak be a kezdeti időszak tapasztalatairól. Mivel a látogatások éppen csak elindultak, az evangelizációban részt vevők még nem rendelkeznek sokrétű tapasztalatokkal, viszont az eddigi felkeresések véleményük szerint kivétel nélkül hasznosnak bizonyultak. Száz kiküldött levélből átlagosan háromra-ötre érkezik hívó válasz, ennyien engedik be örömmel otthonukba a plébánia küldötteit. Gyakran előfordul, hogy gyakorló katolikus családokhoz érkeznek a látogatók, de egy-két valódi missziós látogatásról is beszámoltak a plébániai munkatársak. A Városmajorban például egy kétgyermekes fiatal házaspárt kerestek fel a családlátogatók, s bár nem tudni, bekapcsolódnak-e majd a plébániai életbe, kétségtelenül mély emberi beszélgetésre került sor az édesapa munkanélkülisége által sújtott családdal. A Mátyás-templom plébániájáról érkezők arról számoltak be, hogy látogatásuk hatására egy néni elment az egyik szentmisére, és azóta is rendszeres templomba járó.

Erdő Péter bíboros a beszámolókat értékelve elmondta, hogy az sem hiábavaló, ha vallásos családokhoz vezet a látogatók útja, hiszen ezek a találkozások mindenképpen a közösséget erősítik. Arra buzdította a plébániákat, hogy minden lehetséges módszert használjanak fel a közösségi élet megismertetésére, népszerűsítésére. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a programnak nincs előre megszabott határideje, hiszen bizonyosan évekbe telik, míg a plébániai munkatársak végigjárják a katolikus családokat. A főpásztor biztatta a vizitációt végző munkatársakat, hogy a szociális szempontokat is vegyék figyelembe látogatásaik során, és mindig mérjék fel, kik azok, akiknek az egyház lelki támogatása mellett karitatív segítségre is szükségük van.
Fotó: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .