Alkohol és társadalom

 

Szabadon dönthetünk az ivás, a mértékletes ivás vagy a nem ivás mellett? Talán igen. De akkor mi a magyarázata annak, hogy hazánkban egymillió ember tekinthető problémás ivónak, alkoholbetegnek?

„Véletlenség-e vajon, hogy az embernek fia – iszik? Avagy, ha nem iszik, hát hasissal, ópiummal s miegymással kábítgatja olykor magát. Nem lehet ez véletlenség. Mikor a nagy gép megindult, ott volt az alkohol a szertárban. (…) Az alkoholizmus olyan kényszerű eredménye a társadalmakon uralkodó, még alig sejtett törvényeknek, mint akármi. Tehát adjanak nekünk jobb társadalmat. Testi és lelki éhségeinkről tegyenek. Tegyék nekünk szebbé az életet. El fogja dobni minden eszes lény a maga italospoharát” – fogalmazza meg kissé ironikusan, mégis reálisan, saját élményeiből is merítve Ady Endre 1905-ben.


 

Megjelenik a társadalmi felelősség kérdése. Ki a hibás? Kinek és mit kellene végre lépnie? Ki tehet a jövő nemzedékért, a gyerekekért, a fiatalokért?

„Szereljenek fel bennünket jobban a társadalmi életre” – kéri Ady, talán kétségbeesve. S majd száz évvel később a szomorú statisztika láttán maguk a fiatalok fogalmazzák meg a józan növekedéshez való jogukat Stockholmban:

1. Minden embernek joga van a családjában, közösségében és munkahelyén a védelemre a balesetek, az erőszak, és az alkoholfogyasztás negatív következményei ellen.

2. Minden embernek joga van a megalapozott, részrehajlásmentes információra és nevelésre – az élet kezdetétől fogva – az alkoholfogyasztásnak az egészségre, a családra és a társadalomra ható következményeiről.

3. Minden gyermeknek és fiatalnak joga van felnőtté válása során az alkoholfogyasztás negatív következményeitől való védelemhez, és az alkoholos italok reklámozásától való védelemhez.

4. Minden embernek joga van az alkoholfogyasztás és az alkoholt fogyasztó családtag(ok) által okozott veszélyek és ártalmak miatt a megfelelő gondoskodásra és kezelésre.

5. Mindenkinek, aki nem akar alkoholt inni, vagy pedig egészségi vagy más okból nem fogyaszthat alkoholt, joga van az ivás társadalmi nyomása elleni védelemre, és absztinens életmódjának elfogadó támogatására.

Ki váltja valóra jogaikat? Ki teremthet jobb társadalmat?

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálat

www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .