Az örök Anna-bál

A Horváth-ház a város központjában áll, a család megrendelésére épült 1798-ban, copf stílusban. Már megépülése után a pezsgő társasági élet központja lett, és szellemi alkotóműhelyként is számon tartották. A reformkor nagyjai gyakran megfordultak Balatonfüreden: többször vendégeskedett ott Kossuth Lajos, Széchenyi István és Wesselényi Miklós is. Az Anna-naphoz legközelebbi szombaton megtartott bál a reformkorban jelentős társadalmi eseménynek számított, mindig jeles művészek, politikusok – köztük Jókai Mór, Blaha Lujza és Vörösmarty Mihály – jelentek meg a vendégek között.


Az Anna-bál az I. világháború után vesztett jelentőségéből, de azért a hagyomány nem tűnt el. A II. világháborút követően hivatalosan csak 1954 nyarán rendezték meg újból. Akkor a Balaton étterem volt a helyszín, 1957-től pedig a SZOT-szanatórium (ma Anna Grand Hotel) színháztermében keringtek-forogtak a táncoló párok. A bálkirálynőt azóta is Eris aranyalmájával jutalmazzák, a két udvarhölgy pedig herendi vázát kap ajándékba.

A bálhoz kapcsolódva már évek óta több kísérőrendezvény csalogatja Füredre az érdeklődőket. Az egyik legizgalmasabb a Krúdy Gyula novellája alapján rendezett „balatoni szívhalászat”, melynek során egy hajó fedélzetéről faragott szíveket kell a vendégeknek kihalászniuk a hullámok közül.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .