Az önkéntesség elismerése

1996 óta minden évben kitüntetnek valakit, aki kimagasló módon képviseli a kontinens értékeit és hagyományait, valamint hozzájárul mások életének jobbátételéhez. Isabel Jonet a portugáliai élelmiszerbankokat tömörítő szervezet (Banco Alimentar) elnöke. E munkáját önkéntesként végzi.

Eredetileg közgazdaságtant tanult Lisszabonban, majd egy biztosítótársaságnál kapott állást. Miután férjével Brüsszelbe költözött, az Európai Unió Gazdasági és Szociális Bizottságánál vállalt feladatot. Hazatérése óta, 1994-től önkéntes a Banco Alimentarnál.

A szervezet körülbelül háromszázezer emberhez ér el évente. Isabel Jonet vezetése alatt építették ki a hálózatot, amelynek keretében a lisszaboni nagybani piacok kereskedői, valamint nagy élelmiszeráruházak átengedik a megmaradt árut, majd háromszáz kisebb csoport szétosztja, amelyek jól ismerik a helyi óvodák, gyermekgondozó intézmények, szociális otthonok igényeit. „Fontos, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy vannak, akik éheznek mellettük, és hogy ez ellen tehetnek valamit” – nyilatkozta Isabel Jonet. Ő hozta létre a Facebookon a Volunteerbook elnevezésû csoportot, amelynek ma már több mint kétmillió-nyolcszázezer tagja van, főleg fiatalok, akik részt vállalnak valamilyen önkéntes munkában.

A Reader’s Digest Magazin szerkesztőinek elismerését elsőként Kozma Imre kapta meg 1996-ban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .