Az Olvasó írja

Külön köszönet illeti Norbert Trelle hildesheimi püspök atyát, aki hozzájárulását adta a sír felnyitásához, valamint Thullner Istvánt, egyházközségünk korábbi világi elnökét és a Hannoverben élő, Mosonmagyaróvárról elszármazott Körmendy Lászlót is. A német szent 960-ban született a Niederaltaich melletti Reichersdorfban. Apja az itteni kolostor szolgái közé tartozott, fiát a kolostori iskolában képezték. Kiemelkedő tehetsége nyomán a salzburgi érsek taníttatta, 993-ban pappá szentelték, majd 996-ban a kolostor apátja lett. 1022-ben püspökké szentelték, de aszkéta életmódján alig változtatott, jóllehet Hildesheim főpapjaként egyben birodalmi fejedelem is lett. Rendszeresen prédikált; elment a szegények és betegek házaiba, hogy ápolja és támogassa őket, személyesen fogadott minden kérelmezőt, kórházat és zarándokházat emelt. Templomokat és Wrisbergholzenben bencés kolostort építtetett. A hildesheimi Móric-kolostorban halt meg 1038. május 5-én.  Szentté avatását II. Ince pápa hirdette ki 1131-ben.

Nagy József esperes, plébános

Folytatódik az élő rózsafüzér?

Mindig azt hallom, hallottam, hogy hazánk Budapest központú ország, a fővárosba koncentrálódik minden. Így van ezzel az élő rózsafüzér zarándoklat is. Én Esztergomból indultam és csatlakoztam a zarándoklathoz, és még valami: a Szűzanya „súgott nekem” az indulás előtt, mert bizony az idén én is vállalkoztam, és felajánlottam, hogy megyek, hogy sikerem legyen. Fontos volna, hogy ne csak Budapesten legyen élő rózsafüzér zarándoklat, hanem az egyházmegyék székhelyein is: Vácott, Debrecenben, Kaposvárott… Mindenhol van Szlávik Lászlónéhoz hasonló szervező személyiség (akinek persze a budapesti szervezést ezerszer meg kell köszönni). És ha több hasonlót sikerül megszervezni országszerte, akkor lehet egyszer Magyarország körül is élő rózsafüzér zarándoklat.

Várady László  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..