Az Olvasó írja

Először azt hittem, rosszul látok, kértem a taxist, hogy lassítson. Azóta a tömegközlekedési eszközökön máshol is feltűnt már a felirat. Nem titkolt jó érzés, egyfajta büszkeség tölt el, valahányszor meglátom a hirdetést, hiszen több úgynevezett fejlett nyugati államban, mint Nagy-Britannia, Spanyolország, Itália, éppen ellenkező értelmű reklámokkal futnak a buszok: Valószínűleg nincs Isten, ne aggódj, élvezd az életet! Hasonló ideológiát fogalmazott meg a ma már letűnt hazai politikus, amikor arról beszélt, hogy Szűz Mária levette kezét az országról. Úgy tűnik azonban, hogy vannak még lelki tartalékai Mária országának, létezik szelíd humor és állampolgári felelősség. Mint megtudtam, a kampány célja annak tudatosítása, hogy gondjainkat egyáltalán nem az „élvezd az életet” jelszó képes megoldani. Ez a fajta hozzáállás inkább az értékek eltűnéséhez, a közösségek, a család széteséséhez vezet. Az élvezet
vallásának további erősödése helyett valójában az értékek forradalmára lenne szükségünk.

Halász Péter
Dunaújváros

Nyáron is értelmesen!

Szeretném megköszönni az Új Ember július 12-i lapszámában a Bókay Lászlótól és Elmer Istvántól megjelent összeállítást a mozgalmak és egyházközségek nyári programjairól. Mint lapjuk sok olvasója, magam is a 15. oldalon, közlemények-apróhirdetések átböngészésével kezdem az Új Embert. A szerkesztők jóvoltából azonban olyan programokra akadtam, amelyekről egyébként nem adtak hírt. Annak idején lelkivezetőm figyelmeztetett minden iskolaév végén, hogy készítsek részletes tervet a nyárra. Igaza volt. Észre sem vesszük, és pillanatok alatt elrepül az a néhány napsugaras hét. A cikk kapcsán azonnal felvettem a kapcsolatot az Emmánuel közösséggel, hogy családommal magam is ott lehessek a kaposvári találkozón.

Kovács Tibor
Budapest

A külföldi magyarok főpapja

Könnyedén lépked a nagyvilágban, vállán egy cseppet sem könnyű tarisznyával Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok püspöke. Hol nem járt még?! Hiszen a Föld minden szegletében élnek magyarok… Világjárása során meglátja a mi etnikumunk sorsát, meghallgatja és felkarolja övéit. Szakadatlanul szolgálja a többkultúrájú magyarokat, befogadó természete az integráció mellett érvel. Nyíltan vallja ugyanakkor, hogy a plébános kötelessége az adott hívők közösségében való aktív részvétel. Már a müncheni magyar katolikus missziót is ezzel a hitvallással vezette, később utazásai során sem engedett a kényelem vonzásának. Buzdítja az óhazától távol került híveket magyar önazonosságuk megőrzésére és az új haza nyelvének, kultúrájának minél alaposabb megismerésére egyaránt. Buzdítja őket, hogy álljanak ki jogaikért, és teljesítsék kötelességüket. Őrizzék értékként saját értékeiket, de kolóniájuk ne legyen gettó. Látogatása során nemrégiben az amerikai és a kanadai magyarokat buzdította főpásztorunk. Köszönet érte.

T. M. J.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .