A hét szentjei

Brindisi Szent Lőrinc áldozópap és egyháztanító (Július 21.)

Brindisiben született 1559-ben. Kapucinus szerzetes volt. Élénk figyelemmel kísérte korának szellemi áramlatait, és amikor felismerte a Szentírás jelentőségét, teljesen annak tanulmányozására szentelte életét. Hatékony és kedvelt vándorprédikátor volt, aki bejárta Európa számos országát. Magyarországra is eljutott, Székesfehérvár és Csókakő ostrománál lelkesítette a magyarokat a törökök ellen. Velence és Róma vitájában a békességet szolgálta. Amikor Velencében élt, mindig egyszerű szerzetesi cellájában lakott, ahol jelentős politikai személyek is felkeresték, tanácsait és segítségét kérve. Amikor prágai beszédei miatt megtámadták, részletes választ írt Luther tanításának megcáfolására. Alapelve volt: hitünket a tanítók és prédikálók szent életével és az üldözések türelmes elviselésével kell megvédeni. Nem a kard, hanem a meggyőzés nyeri meg a szíveket. Lisszabonban halt meg 1619-ben.

Szent Mária Magdolna (Július 22.)

Krisztus tanítványai közé tartozott. Jelen volt Jézus halálánál, és húsvét hajnalán elsőként látta meg a feltámadt Üdvözítőt. A feltámadt Jézus küldi őt tanítványaihoz: vidd nekik hírül: Fölmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez és a ti Istenetekhez, és hírül adta a tanítványoknak: „Láttam az Urat, s ezt mondta nekem!” (Jn 20,11-18). Nagy Szent Gergely pápa egyik beszédében megmagyarázza ezeket az eseményeket. Tisztelete a tizenkettedik századtól terjedt el.

Szent Brigitta szerzetesnő, Európa társvédőszentje (Július 23.)

Svédországban született 1303-ban. Nyolc gyermekét nagy áldozattal nevelte. Belépett Szent Ferenc harmadrendjébe, és férje halála után önmegtagadó életet élt. Ekkor alapította a róla elnevezett szerzetesrendet. 1349-ben Rómában telepedett le, ahol ma is megtalálható a brigittások rendjének temploma. Misztikus élményeiről is beszámolt írásaiban. 1373-ban Rómában halt meg. 1999. október 1-jén II. János Pál pápa Euró pa társvédőszentjévé, emléknapját pedig ünnep rangjára emelte.

Árpád-házi Szent Kinga szűz, szerzetesnő (Július 24.)

Nehéz történelmi időben született, IV. Béla királyunk leányaként 1224-ben. Szülei kívánságára házasságot kötött Boleszláv krakkói herceggel. Mindketten örök tisztasági fogadalmat tettek. Imádságban és a szegények szolgálatában telt élete. Férje halála után ferences klarissza apáca lett, vagyonát szétosztotta, és az ószandeci kolostorban élt. 1292-ben halt meg. 1999-ben II. János Pál pápa itt avatta szentté.

Szent Jakab apostol (Július 25.)

Betszaidában született, Zebedeus fia, János apostol testvére. Heves természetük miatt az Úr a „Mennydörgés fiainak” nevezte őket. Jézus szűkebb körébe tartozott, így ott volt a Tábor hegyén és a Getszemáni-kertben is. Ő volt az első az apostolok között, aki vértanúságot szenvedett. Heródes végeztette ki 42 körül. A spanyolországi Compostellában templomot emeltek tiszteletére. Aváros mind a mai napig jelentős zarándokhely

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .