Az Olvasó írja

Nem vonom kétségbe az anyaszentegyház illetékességét a liturgikus szövegek meghatározásában, de felmerült bennem a kérdés: vajon miért van szükség erre a visszaváltoztatásra?
Pár évvel ezelőtt ugyanis II. János Pál pápa utolsó, 2005. március 13-án kelt nagycsütörtöki levelében világosan megmagyarázta a „mindenkiért” megfogalmazás helyességét. (A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapját idézem):
„Nincsen ember – hacsak szabadon vissza nem utasította -, aki ki lenne zárva Krisztus kiontott vérének megváltó erejéből: »qui pro vobis et pro multis effundetur « (amely értetek és mindenkiért kiontatik). »Sokakért« felajánlott áldozatról van szó, ahogyan a bibliai szöveg mondja egy tipikusan szemita kifejezéssel, amely – miközben jelzi az egyetlen Krisztus által végbevitt megváltással elért sokaságot – egyidejűleg magában foglalja az emberi létezők teljességét, akikért önmagát adta: a vér »amely értetek és mindenkiért kiontatott«, miként néhány fordításban helyesen kifejezésre jut. Krisztus teste ugyanis »a világ életéért « adatott.”
A szemita „sokakért” helyes fordítása eszerint a „mindenkiért”

Révész László
Budapest

„Áldott legyen az én népem!”

Nagy szükség volna rá, hogy hiteles emberek példái tanítsák, erősítsék ezt a nemzetet. Erre szolgálhatnak a szobrok is.
A Hittel a Nemzetért Alapítvány azt a célt tűzte maga elé, hogy Mindszenty József hercegprímás egész alakos szobrát állíttatja fel Budapest XVI. kerületében, a Szent Mihály-templom előtti téren. E célból a Kovász Egyesület irodalmi csoportja a bíboros hercegprímás életáldozatát bemutató emlékműsorral járja az országot, és adományokat gyűjt. Örömmel tapasztaljuk utunk során, hogy a bíboros emléke oly mélyen él az emberek szívében, mint legnagyobb hőseinké!
Rendíthetetlen hite, Rómához és hazájához való hűsége, az üldözöttek és a kitelepítettek védelme jellemezte egész életét. Nem riadt vissza az áldozathozataloktól sem. Háromszor vetették börtönbe. Először a Tanácsköztársaság ideje alatt, majd a vészkorszak során, 1944 októberében. Végül 1948 karácsonyán tartóztatták le, majd hamarosan életfogytiglani fegyházbüntetést kapott. Megmagyarázhatatlan módon, egy szenvedő Jézus-kép mindig nála maradt! A töviskoronás, megkínzott Krisztus-arc alatti szöveg rá is vonatkozott: Legyőzetve is győz!
Az 1956-os forradalom visszaadta szabadságát… Népéhez intézett szózatában ezt mondja: „Senkivel szemben nincs gyűlölet szívemben!”
November 4-én az Egyesült Államok nagykövetségére menekült. 1971. szeptember 28-án a magyar állam és a Vatikán közötti kényszerű egyezmény következtében a szabad világba távozhatott. Útjai áldásosztóak voltak, melyek során az öt világrész magyarjaiban erősítette a hazához, az ősi nyelvhez való ragaszkodást. Hisszük, a bronzba öntött szobor és talapzatára írandó egyik búcsúmondata – „Áldott legyen az én népem!” – emlékeztetni fogják az arra járókat Mindszenty bíboros hősies hűségére hitéhez és nemzetéhez.

Petrovics Sándor

Ki mit tud – Sárváron

Szent Gergely naphoz közel, március 13-án Sárvár óvodásait Ki mit tud? versenyre hívta a Szent László Katolikus Általános Iskola. Előzetes jelentkezés alapján közel ötven óvodás gyűlt össze izgatottan az iskola dísztermében, hogy megmutassa jártasságát vers-és mesemondásban. A rendezvény népszerűségét mutatja, hogy az idén kétszer annyian vettek részt a katolikus iskola beiskolázási programját kiegészítő rendezvényen.

A délutánt a Gergely-járás népszokás felelevenítésével kezdték az iskola tanulói, majd a Napraforgó csoport bemutatója következett. A nagyszámú versenyző miatt két helyszínen folyt a vetélkedés. Szebbnél szebb vidám gyermekversek és rövidebb népmesék hangzottak el – átéléssel és humorral főszerezve. A közönség soraiban szülők, nagyszülők, óvónők, érdeklődő óvodások foglaltak helyet, akik kellemes élményekkel gazdagodtak.
A zsűri négy kategóriában osztott jutalmakat. Kiemelkedő, ügyes, talpraesett vagy eredményes minősítést kaptak a szépen, pontos szövegtudással előadott költeményekért a nagycsoportos ovisok. Az estébe nyúló összejövetelt az iskola alsó tagozatos, Angelicus kórusának műsora zárta.

dr. Szalainé Horváth Judit

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .