Az Olvasó írja

Farkas Bertalant az iskola volt növendéke, Kerecsényi Zoltán, a pápai honvéd kulturális egyesület elnöke hívta meg egykori alma materébe. A vendég büszkén emlékezett pápai kötődéseire, és színes, lebilincselő, kötetlen hangvételű beszámolójában kísérte végig diaképek kivetítésével életútját Gyulaházától, szabolcs-szatmári szülőhelyétől a Csillagvároson át a világűrbe jutásig és napjainkig. Gyerekkorában, mondta, sosem akart űrhajós lenni, leginkább a sporthoz vonzódott. Hogy élete így alakult, ezért igen hálás a Jóistennek, és büszke arra, hogy a hazájáért tehetett valamit. Szeretettel, kedvesen beszélgetett a pápai katolikus diákokkal. Elmesélte, milyen a súlytalanság, milyen egy űrhajó szerkezete, szólt a szkafander szerepéről, fényképeket vetített az űrrepüléséről, és csodálatos bolygónkról, a Földről, melynek óvására, féltésére és a környezetvédelemre is felhívta a diákok figyelmét.

Honvéd Kulturális Egyesület, Pápa

Hagyományápolás, környezetvédelem

A Kerek Világ Alapítvány a 2007/2008-as tanévben kétfordulós pályázatot hirdetett Székely Kapuk-Zöld Kapuk címmel magyarországi és határon túli magyar iskolák részére. Kettős célt kívántak ezzel megvalósítani: egyrészt a hagyományos népi betlehemes játékok felelevenítését, másrészt felhívni a figyelmet a környezetvédelemre, és minden egyes ember felelősségére Földünk védelme érdekében. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a szombathelyi Püspöki Általános Iskola 1. a osztálya és az 5. évfolyam tanulói.

Az első fordulóban, immár többéves hagyomány folytatásaként, a csapatoknak népi, hagyományos betlehemest kellett megtanulniuk, és advent időszakában minél több kulturális és szociális intézményben bemutatniuk, élményekhez juttatva ezáltal akár az idősek otthonainak lakóit, akár kórházak gyermekosztályainak kicsiny betegeit. A második fordulóban kiállítási plakátok készítésére került sor, melyeknek témája a környezettudatos életszemlélet és életmód. A gyermekek fantáziája és alkotókedve kimeríthetetlennek bizonyult mind a környezetvédelmi témakörök, mind pedig az elkészítési technikák tekintetében. Készültek tablók az éghajlatváltozás okozta környezeti károkról, a kipusztuló állat- és növényfajokról, a pusztulás okairól, a környezetbarát háztartás megtervezéséről, a környezetkímélő közlekedésről, de született plakát a szelektív hulladékgyűjtés előnyeiről is. Az elkészült alkotásokból a csapatoknak lakóhelyükön és annak környékén április végéig tartó kiállításokat kellett szervezniük, hogy ezzel is ráirányítsák a figyelmet az ember által okozott természeti károkra, az ember felelősségére, és arra, hogy mit lehet még tenni a Föld megmentéséért. A kiállításokból befolyt pénzösszegekkel a Kerek Világ Alapítvány környezeti nevelési programokat támogat.

Foglné Morosits Eszter  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .