Az ökológiai megtérésről a Reménység iskolában

A program a kispesti Nagyboldogasszony-templomban kezdődött, Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi ájtatossággal, majd az iskolában folytatódott, a teremtett világ védelmére nevelő programokkal.
Tóth Imre József, a Nagyboldogasszony-főplébánia káplánja Lukács evangéliumából felolvasta az Urunk születésének hírüladásáról szóló részt, majd a Gyümölcsoltó Boldogasszony elnevezésről elmélkedett. Az áldást követően a gyermekek az iskolában tematikus programokon vettek részt. Ezek az iskolai teremtésvédelmi nap célját, az ökológiai megtérést segítették elő, amelynek fontosságáról Ferenc pápa az Áldott légy (Lau¬dato si’) kezdetű enciklikájában írt. Vácziné Boray Szilvia biológia–földrajz szakos tanár, a tematikus nap főszervezője összefoglalójában kifejtette: a változatos témakörök (környezettudatos táplálkozás, ökolábnyom, békamentés, a környezetszennyezés hatása az ökoszisztémára, megújuló energia) összeállításával az érdeklődés felkeltésére és új szokások kialakítására törekedtek. Miközben az iskola osztályai egymással versenyeztek, fejlődött a gyermekek ökológiai érzékenysége és érdeklődése is. Ferenc pápa számos alkalommal hangsúlyozza, hogy a környezettudatos társadalom létrehozásában óriási szerepe van a nevelésnek. A hazai iskolák többsége alkalmanként szervez például szemétszedést vagy más, környezettudatosságra ösztönző programokat. A környezetszennyezésre vonatkozó jogszabályok szigorodnak, ám tartós eredményeket minden bizonnyal csak a ma még az iskolapadokat koptató korosztály környezettudatos gondolkodásának kialakításától várhatunk.

Szöveg és kép: Kürti Zoltán

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .