Az Izabella Pávaszem

A mi kis szegényes állatvilágunk, lepkéink hozzájuk képest szegényes ruhákban éldegélő koldusok. Persze azért vannak kivételek, és a sok „szürke eminenciás” között föl-fölragyog az Atya teremtő kedve, az élet csodálatossága. Ilyen a Nyugat-Európában élő Izabella Pávaszem (Graellsia isabellae) nevű éjjeli lepke.

A Pávaszemfélék (Saturniidae) családját képviselő faj legközelibb rokonai a Távol-Keleten és Észak-Amerikában honosak. Haloványzöld, a hátulsó szárnyon hosszú faroknyúlvánnyal ékesített selyemfényű szárnyukon ott díszlik a család képviselőire többé-kevésbé jellemző pávaszem folt, de a mi Izabella Pávaszemünk rokonai közt is különleges: a szárnyak színe leheletfinom, de élénkzöld, a szárnyereket és a szegélyeket rózsaszín pikkelyek fedik, ami igencsak csinos megjelenést ad a szárnyaknak. És a pávaszemrajzolat is a szivárvány minden színét felvonultatja. Királyi jelenség. Talán ezért tudományos és magyar nevét is Izabella spanyol királynőről kapta.

Ha ezt a lepkét trópusi rokonaival együtt mutatnánk be, senki sem mondaná meg, hogy nem a forró égöv alatt él. Sőt, a legszebbnek tartanák mindegyik közül. Micsoda csalafintasága az életnek! A lepke a Pireneusok és a délnyugati Alpok meredek, erdeifenyő borította hegyoldalain él. Hideg tavaszi estéken repül, még lombfakadás előtt. A fésűs csápú hímek több kilométerről is megérzik a nőstények illatát, akiknek csápja fonalas, és a hátulsó szárnyak faroknyúlványa lényegesen rövidebb.

Az Izabella Pávaszem ritkán kerül a szemünk elé kint a szabadban, mert a lepkék magasan, a fenyők lombjai között rejtőznek, és ahogy említettem, este repülnek. Rajzolatuk, színezetük – bármilyen furcsa – tökéletesen elrejti őket a sárga virágport szóró tűlevelű fenyvesekben. Aki szert tehet egy nőstény példányra, majd a hernyókat lepkévé neveli, és látja a szárnyait kifeszítő példányt, önkéntelenül is öröm tölti el, hogy milyen csodálatos embernek lenni, mert az Izabella Pávaszemhez hasonló titkok fölött csodálkozhat. És ha még tudja, hogy ki az, aki mindezt megteremtette, akkor szívét nemcsak öröm, hanem végtelen hála tölti el.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .